dokładnie tak jak napisal Leopard a dwa to ja np nie chce podkrecac autra zeby je pozniej sprzedac z zyskiem tylko robie to tylko i wylacznie dla siebie a poza tym kto by nie chcial 1.8 ktory objezdza 2.0 GTI 8v
Imper, siemka ja tez lubie sie własnie w takie cuś bawić ) a jakie masz onaczenie 1,8 bo ja mam AAM ... jak znajdziesz jakieś rozwiązanie go podkręcić to pisaj ) będe wdzięczny
madoniek, ja mam ABS powiem Ci ze jak tak patrze z perspektywy czasy i kalkulujac to np mojego nie oplaca sie podkrecac... silnik jest poskladany w brazylii wiec wiadomo jak z jego wytrzymaloscia. ogolnie zeby go podkrecic musilabys poddac portingowi cala glowice co nie jest takie latwe (chyba ze masz kogos kto Ci to zrobi za jakies grosze 200-300zl) pozniej mozna popracowac nad wydechem i dolotem (polerka kolektora plus stozek odgrodzony) moznaby jeszcze sie pobawic z walkiem rozrzadu ale jakby to przeliczyc wszystko to jednak bardziej sie oplaca przezucic silnik niestety
ja mam zrobione to wszystko o czym przed chwila wspomniano. Dolot, glowica, wydech nie mam katalizatora tylko struminnice filtr stozkowy... Efekt jest jest szybszy ale jakiejs diametralnej roznicy nie ma na hamowni z katalizatorem co za tym idzie bez strumiennicy mialem 90,8 KM a teraz nie wiem lepiej wchodzi na obroty i pewnie troszke mu doszlo
takie rzeczy robi sie dla zabawy a nie zeby zrobic rajdowke
Silnik: 1.8 GT ABS Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 141 Skąd: Chrzanów
Wysłany: 2009-09-06, 17:47
dla mnie montowanie filtra stożkowego to zbrodnia dla silnika bo nie sądzę żeby ktoś się pokusił o dobieranie pojemności dolotu na hamowni bo to troszkę kosztuje a w przypadku silnika abs nic nie daje a nawet pogarsza sprawę. Z absa się dużo nie wyciągnie. Można wywalić kata, dać ostry wałek i zmodyfikować mapę a nie dać "sportowy" filtr powietrza lub stożkowy i myśleć, że dodają 25 km, 10 punktów many i +2 do pancerza.
Silnik: 1,8 ABS Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 233 Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: 2009-09-06, 18:15
Admor napisał/a:
a nie dać "sportowy" filtr powietrza lub stożkowy i myśleć, że dodają 25 km, 10 punktów many i +2 do pancerza.
krótko i treściwie, nic dodać nic ująć na temat pseudotuningowych stożków
"mam stuningowany silnik - a co zrobiłeś? - wsadziłem sportowy stożek" ludzie nie potrafią zrozumieć, że stożek po pierwsze przepuszcza więcej pyłów i ciepłego powietrza co ma katorżnicze znaczenie dla silnika. Notabene najzdrowszy dla silnika jest nie nowy filtr powietrza, a taki delikatnie przybrudzony, który jakiegoś mikrosyfu nie wpuści. A stożki? Moze mają sens przy wyżyłowanych turbodoładowanych silnikach o magicznych pojemnościach, a nie do 1,8 czy 2,0