Powiedzcie mi koledzy i kolezanki jak moge samodzielnie sprawdzic czy moj goofer jest "czipowany"? Ciekawi mnie to juz od jakiegos czasu ale nie wiem gdzie to sprawdzic??
chip to program wgrany do sterownika komputera... tego nie sprawdzisz sam. Udaj się na hamownie i sprawdź jaką masz moc i jaki moment to się dowiesz
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-01-27, 14:53
Murel napisał/a:
czy moj goofer jest "czipowany
w sterowniku silnika w zaleznosci od rocznika bedziesz miał zamaist oryginalnych epromów eepromy (flashe)
mozesz miec 2x27C512 DIP 28 lub 2x27lub29F010 PLCC32 - łatwo mozna sprawdzic czy auto jest po "stosunku" - wystarczy VAG i test dynamiczny - ocena parametrów auta bez 2 zdań potwierdzi/wykluczy modyfikacje sterownika ...
daj logi dynamiczne z VAG'a bedziemy mogli okreslić czy masz podkręcony silnik czy też nie
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
witam mam pytanko czy wiecie moze gdzie znajduje sie chip w golfie 3gti 2.0 16v
prowokacja?
nigdzie bo benzyniaka nie da się zaprogramować (wiem, da. Ale daje to 2 konie )
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
ja pytałem czy się opłaca w benzynie zakładać chipa to odpisali mi (firma w krakowie) że nie opłaca się bo spalanie wzrośnie a moc minimalnie sie polepszy ale jest to możliwe
na allegro widzialem kuszace czipy po 200 zl i w zaleznosci od silnika roznie zwieksza moc tak normalnie 10 koni daje bo zmienia sciezke kompa na dynamiczna. to sie sprawdza bo mialem vectre 1.6 na monowtrysku i wsadzilem chip od kadetta 1.3 ktory byl na gazniku i lepiej chodzilo autko:)
Taaaa. A moja babcia miała wąsy. Daruj sobie te "chipy" za 200 zł bo to kupa złomu i może wyrządzić więcej szkody silnikowi niż pajac który tłucze w niego młotkiem. Tanim kosztem nic nie osiągniesz konkretnego, taka jest prawda
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 67 Skąd: Żywiec
Wysłany: 2009-05-05, 22:56
arkadiuszk112 napisał/a:
na allegro widzialem kuszace czipy po 200 zl
tak tak P weź prosze Cie z tym syfem z allegro i powerboxami itd bo to jedno wieklie g....o
a jak chcesz sie przekonać to kup taki rozbierz go i zobacz co jest w środku
gdyby Ci jednak było szkoda wydawać 200zł na coś co kosztuje 20 groszy to zobacz tu http://toya.net.pl/~uysy/allegro/box/inside.htm
_________________ gg 6794125 lub PW
- Diagnostyka VAG (głównie silniki TDI)
- Blacharka Lakiernictwo i mechanika pojazdowa
- Polerowanie aluminium - felgi / pokrywy itp!!!!
- Podniesienie moc w twoim TD