Witam.
Chciałbym się przywitać. Jestem nowy na forum, chociaż od dłuższego czasu jestem pilnym obserwatorem Nie jestem początkujący z marką VW, ale mam parę pytań do Was.
Chciałbym podkręcić trochę swojego 1Z'ta i uzyskać ok. 280-300Nm i 120-125KM. Mam już zamówiony komplet wtrysków z ASV i będe wybierać się na program..ale o co chce zapytać.
Jak wygląda sprawa z wytrzymałością sprzęgła??Ile Nm może ono przenieść?Martwie się tym,że może się ono ślizgać przy 300Nm.
Z góry dzięki za pomoc.Pozdro
kwestia czasu na naukę dobrego operowania sprzegłem
SotoM, mógłbys to wyjaśnić?Wiem,że na turbinie WG bardzo ciężko uzyskać płaski brzebieg momentu obrotowego,chciałbym mieć max przy ok.2200-2300rpm. Słyszałem,że szybko można zajechać sprzęgło, gdy ciągnie się silnik z dołu.
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 22 razy Wiek: 24 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 490 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2009-09-14, 13:17
Mam 288 i jak do tej pory sprzeglo uslizgnelo mi sie 3razy bo dalem pelnego buta przy 1500 a bylo pod gorke (chcialem zrobic log na 4tym biegu). Sprzeglo od nowosci raczej nie wymieniane wiec 260kkm. Sprzeglo w 1Z jest pancerne, takie samo jak w G60.
Na WG plasko nie bedzie.
Jezdzij jak jezdziles i sie nic nie martw
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
żeby sprzęgło nie dostawało w tyłek trzeba szybko wciskać i puszczać sprżegło w trakcie zmian biegów i przy ruszaniu - nie ruszcać z gazem powoli spuszczajac sprzęgło tylko bez gazu puszczasz sprzęgło auto sie zaczyna ruszać to juz wtedy gaz i szybkie spuszczenie...
a ja przy okazji podziękuję za te rady odnośnie sprzęgła bo ostatnio mierzę się by dodać pierwszy plusik do 1z
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
mam jeszcze kilka pytań odnośnie samego oprogramowania.
1)mam znajomego co ma Golf'a IV 90KM AGR (98r.) po chiptuningu i teraz ma mniej-więcej coś około 115KM i 260Nm. Czy istnieje możliwość przegrania jego pamięci (EEPROM) i wgranie jej do mojego sterownika(oczywiście na nową kość). Obaj mamy sterowniki 16bit.
2)w internecie (allegro) jest możliwośc kupienia kości ze standardowym programem do 1Z,AHU. Jest to koszt. ok.200-300zł. Zastanawiam się nad możliwością kupienia kości i przegrania jej na inna i odesłanie jej do sprzedawcy(moge odstapic bez podania przyczyny do 10dni) .Czy w pamięciu będą ślady kopiowania??
Gdzie i za ile moge dokonać takich rozwiązań(1 lub 2). Czy np. serwisy RTV podejmą się takich rzeczy??
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 22 razy Wiek: 24 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 490 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2009-09-17, 17:05
Da sie, ale popelniasz grzech ciezki i bedziesz sie musial wyspowiadac
Druga sprawa, samochow nie rowny samochodowi. Drobne korekty i tak by sie przydaly.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: S/TDI Pomógł: 56 razy Wiek: 99 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1174 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-09-17, 22:42
Bradley napisał/a:
Da sie, ale popelniasz grzech ciezki
no cóż - ciekawy jestem jak ty z AGR'a chcesz zrobic 1Z'ta - mapy to nie wszystko ... nie zapominaj o tym
poza tym - lubię takich kombinatorów - skończy się tak że ster wyląduje u kogoś (normalnego) na stole - a ten skasuje pana razy 2 ... chytry 2 razy traci
rolnik, kombinujesz jak koń pod górę... jak narazie to idziesz w strone stworzenia sobie problemów z silnikiem... spotkałem juz tyle ludzie którzy tak kombinowali i wychodzili na tym jak zabłocki na mydle... chcesz robic to zrób normalnie, porzadnie jak nalezy... połóz kase na stół i sie baw a jak zydzisz to oszczędź zycie silnikowi i trulaj sie jak się turlasz...poważnie ci mówie... ale decyzja należy do ciebie...
jak narazie to idziesz w strone stworzenia sobie problemów z silnikiem
Oczywiście wgranie "gotowca" wiąże się z ryzykiem. Po wgraniu kości przeprowadził bym diagnoze VAG'iem, jak wygląda sprawa z ciśnieniem doładowania, dawkami paliwa, dynamicznym kątem wtrysku itd-mam w tym doświadczenie i wiem jak powinny wyglądać "odpowiednio" napisane programy. Dodatkowo można sprawdzić przebieg momentu i mocy takimi programami jak Kpower i EasyDiag-dają jakiś pogląd na sprawę. Jeśli coś byłoby nie tak, wiadome jest,że wyrzuciłbym to z auta.
Silnik: S/TDI Pomógł: 56 razy Wiek: 99 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1174 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-09-18, 13:19
rolnik napisał/a:
mam w tym doświadczenie i wiem jak powinny wyglądać "odpowiednio" napisane programy
przede wszystkim określ jaki masz sterownik z jakim softem i na co chcesz zamienić - będzie łatwiej gdybać w temacie ...
na razie wiemy że potrafisz (chyba) posługiwać się vag'iem
U siebie mam 028 906 021 BF w serii,a u kolegi w AGR jest 038 906 018 BL.
leopard, czyli program z AGR nie podejdzie P&P do 1Z??Gdzie są przeszkody?Pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum