Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4043 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-06-09, 11:59
dobrze się domyślasz. Po prostu taka robota niema sensu. Niewielki zysk na mocy, ryzyko niepowodzenia i przedłużenia pracy. Jak już swap to na coś z życiem. Z GTI jakiś silniczek 2.0 lub 2.0 16V wyrwany w całości ze skrzynia i osprzetem z anglika sprowadzonego na częci na przykład.
Ja nie za bardzo mogę się zgodzić z pablomed . W większości wypadków zmiana silnika to raczej konieczność niż kaprycho. Zmina np silnika z 1.8 75KM na 90KM ti rozsądna zamiana. Silnik możesz kupić za ok 500 zł i za ok tyle samo go zamątować i jeżeli cała reszta będzie oki to silniczek będzie śmigał bo osprzęt jest ten sam. Jest tylko 15KM więcej ale załóżmy że zmiana silnika była koniecznością. Teraz jeżeli z 1.8 chcesz zmienić na przykładowo 2.0 no to sprawa troche sie komplikuje. Inny silnik, skrzynia, elektryka, półosie itd. tak na oko to silnik ok 1000 zł + robota drugie tyle dlatego zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć i kupić drugie autko. Moje zdanie
_________________ Jak jest sprawunia to walić na gadu
czy nie lepiej dołożyć i kupić drugie autko. Moje zdanie
mi tez tak sie wydaje bo sama wymiana silnika to troche malo bo trzeba wymienic skrzynie a co za tym idzie polosie wiec i piasty pewnie nie beda pasowaly wiec piasty trzeba by wymienic a jesli piasty to i tarcze bo gti ma na 5 szpilek a jesli wymienimy tarcze to trzeba by pewnie zaciski wymienic a jesli piasty na 5 szpilek to i felgi na 5 szpilek i zeby mialo to rece i nogi to trzeba by z tylu zalozyc na 5 szpilek a pewnie bebnow na 5 szpilek nie ma wiec trzeba by tarcze i znowu jak tarcze to trzeba zaciski itd itp i tak mozna by dalej wymieniac a jakby to podliczyc to sa ogromne koszty
pewnie ze nie na upartego mozna poskladac na 4 szpilki... wiadomo jak ktos nic sam nie potrafi zrobic to musi liczyc jakies 1000zl za swapa (robocizna)
Panowie. No to właśnie dlatego pisał pablomed że kupić anglika. Anglika kupimy za śmieszne pieniądze i z niego będziemy mieli wszystko. Półosie, piasty, skrzynię, zaciski, tarcze itd. Więc nie widzę problemu w takim wypadku.
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-07-12, 21:42
co prawda bardzo dawno temu porównywałem te silniki (z reguły nie interesują mnie silniki zasilane PB) - z tego co pamiętam - tłok/cylinder/skok tłoka to jest to samo - zarówno w AAM(75KM) jak i ABS(90KM) dół jest taki sam - róznice są w głowicy - wałki rozrządu na pewno inne - inne fazy rozrządu - cisnienie spręzania nominalne 9-12 AAM/ 10-13 ABS ... do tego sterowanie ECU (wyprzedzenie zapłonu)
ABS to AAM na ostrym wałku
skrzynie biegów moga być krótsze/dłuższe ale to ten sam typ 020/5 M
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4