Silnik: 1.4 AEX Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lip 2011 Posty: 410 Skąd: z domu;)
Wysłany: 2012-02-01, 21:38 Wypełnianie plastku
Witam . Nie wiem czy to bedzie najwlaściwszy dzial ale zamieszczam tutaj.
Chcialbym wypelnić wgłebienia na kierunki w lampach sonara, porzedni właściciel prysnał je na czarno i troche lepiej to wygląda.Chodzi mi o to:
Czym to zrobić szpachla do plastiku, żywica, coś jeszcze? Czekam na pomysły może ktoś zajmuje sie plastikami to będzie w stanie coś doradzić.
Pozdro
Silnik: 1.8 /ADZ + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 26 Mar 2011 Posty: 395 Skąd: śląsk
Wysłany: 2012-02-02, 08:00
cieżko po zdjęciu określić (na żywo takich lamp nie widziałem) jak głęboki jest dołek/miejsce po kierunku . Szpachla do plastiku jeśli jest tam głęboko może pękać , temperatury w reflektorze są dosć duże ty bardziej jesli jeździ się po mieście i zmieniają się szybo. Pewniej byłoby żywicą , tylko żeby nie ugrzęznąć przy modelowaniu ( szlifowaniu ) musiałbyś precyzyjnie ją nałożyć . Malowania i tak nie unikniesz . Mam szpachle do plastiku i kilka razy jej w różnych miejscach użyłem - w głębokich rysach/dziurach, po pierwsze ze ją lekko wciagało jak zwykłą , po drugie po nałożeniu kolejnych warstw element można zaliczyć do 'nie elastycznych' - to w przypadku listw, plastików wnętrza itp. Na lampach gra rolę ta temperatura, łatwiej byłoby raczej żywicą z kawałeczkiem maty choć jak pisałem nie wiem jak głęboko / jak grubo musisz tam cokolwiek nałożyć .
Jesli chcesz to zrobic to tylko zywica, zmatowac powierzchnie, nalozyc kilka warstw maty szklanej + zywica poliestrowa, poczekac az wyschnie (jesli przerwa bedzie powyzej 24h to znowu zmatowac) i tak do wypelnienia...
jak za duzo polozysz na raz to sie spali, wyda duza ilosc ciepla i cholera wie co moze sie stac z lampa
Silnik: 1.4 AEX Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lip 2011 Posty: 410 Skąd: z domu;)
Wysłany: 2012-02-02, 15:26
Dobra czyli już wiem czym i m,niej wiecej jak . Wgłebienie ma ok 3cm. A w jakich warstwach nakladać tzn. jak cienko?
http://allegro.pl/zywica-...2076695182.html nada sie?
Dzięki chłopaki
No wiesz jakby byla podana konkretna nazwa to moze bym ci podpowiedzial
Tyle maty chyba Ci nie wystarczy skoro to ma 30mm glebokosci...
To jest dosyc male i nie wiem jakie wlasciwosci ma ta zywica wiec nie podpowiem jak grubo ma byc zeby sie nie spalilo
spróbuj po kilka warstw klasc (4-5) i zobaczysz jak sie bedzie zachowywac
Silnik: 1.8 /ADZ + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 26 Mar 2011 Posty: 395 Skąd: śląsk
Wysłany: 2012-02-02, 18:50
Joker napisał/a:
Wgłebienie ma ok 3cm
sporo jak na coś co miałoby być szpachlowane szpachlówka do plastiku. Pozostań przy żywicy i nie przesadzaj z utwardzaczem, zrób sobie troszeczkę zywicy w łyżeczce i staraj się dobrac czas schniecia. W sumie lepiej żeby schło dłużej niż przesadzić i przyśpieszyć proces - żywica utwardzając się wydziela tak jak pisał BartheZz_3 dużo ciepła i zniszczysz reflektory.Na raz i tak tego raczej nie zrobisz. To co zaznaczyłeś z allegro nada sie ale to w sumie powinieneś dostac w kazdym chemicznym czy sklepie z farbami, z allegro takie opakowanie się nie opłaca.