Silnik: OHC ABS+ Pomógł: 10 razy Wiek: 24 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 540 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2008-10-21, 22:15
do do ksenonu niema jeszcze jasno okreslonych przepisow fabryczne auta wychodzily bez soczewki i bez spryskiwaczy na ksenonie w przepisach jest jasno o samopoziomowaniu ale niema napisane ze musi byc automatyczne co do spryskiwaczy nie sa obowiazkowe dla starszych samochodow do 99r chyba co do klosza sprawa wyglada prosto klosz musi byc przystosowany pod ksenon czyli miec homologacje pod palnik wyladowawczy soczewki byc nie musi
_________________ Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
MÓJ GOLF
" W Europie powstał standard palników xenonowych (określony regulacją nr 99 Europejskiej Komisji Gospodarczej) i w handlu spotyka się jego dwa rodzaje: D2S do reflektorów projekcyjnych (soczewkowych) i D2R do reflektorów z lustrem parabolicznym (klasycznych). D1S z wbudowanym zapłonnikiem i najnowsze D4S XenEcco w których całkowicie wyeliminowano rtęć.
a to mysle, ze szczególnie sie spodoba :
Co o przeróbkach mówią przepisy?
Jeżeli auto fabrycznie montowane ma reflektory xenonowe, to aby przejść proces homologacji powinno być wyposażone w wysokociśnieniowe spryskiwacze lub wycieraczki, i posiadać system samopoziomowania. Dotyczy to jednak homologacji, czyli zatwierdzenia do sprzedaży nowego samochodu. W przypadku przeróbek przepisy nie mówią nic na temat specjalnych wymagań co do lamp xenonowych.
Obowiązujące “Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów” o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania).
O ile system czyszczenia jest dosyć łatwy do zrealizowania i raczej potrzebny (brud zbierając się na szybach reflektorów ogranicza strumień światła i rozprasza go, powodując oślepianie innych), to system samopoziomowania jest bardzo drogi i trudny do zrealizowania. Większość samochodów wyposażonych jest w elektryczny korektor ustawienia świateł w kabinie kierowcy, więc mając świadomość posiadania bardzo silnych świateł, dobrze jest korygować ustawienie w przypadku obciążenia tyłu.
W praktyce reflektory soczewkowe przerobione na xenonowe zewnętrznie, niemożliwe są do odróżnienia od fabrycznych xenonów. Dobrze ustawione nie będą oślepiały!
RadaR muszę przyznać,że niezła lektura. Myślę,że rozwiałeś wszelkie wątpliwości w tej sprawie. Sam słyszałem o czymś takim,że jak się nie ma sprysków bądź wycieraczek przy oświetleniu X to do niektórych krajów unii gdzie obowiązują mogą nie chcieć wpuszczać ale ile w tym prawdy to nie wiem
hej!
ja jak na razie zostawiam "x" szukac bede wysokocisnieniowych spryskiwaczy, na allegro kpl ok 200,00 pln no i moze wtedy sie uda albo za czas jakis bede sprzedawal " malo uzywany zestaw "x"
pzd_r
nic nie moga zrobic bo gadałem z komendantem policji on sam ma dokładane xenony i powiedział ze jak ma sie oddzielnie zarowke od swiateł mijania i drogowych to tylko moga pocałowac nas w dup.....
Silnik: 1.6 75KM ABU Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 436 Skąd: no czesc
Wysłany: 2008-10-26, 07:17
przemo napisał/a:
nic nie moga zrobic bo gadałem z komendantem policji on sam ma dokładane xenony i powiedział ze jak ma sie oddzielnie zarowke od swiateł mijania i drogowych to tylko moga pocałowac nas w dup..... :lol:
Co ma jedno do drugiego ? A jak ma sie bixenon na jednej zarowce H4 to co wtedy ?
"Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ,
światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 Lumenów
powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora
czyli dokładnie określając w spryskiwacze reflektorów."
Silnik: One Four ;) Pomógł: 10 razy Wiek: 26 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 698 Skąd: Katowice / Siedlce
Wysłany: 2008-10-26, 10:05
Mnie już w dupę pocałowali i to kilka razy ... Powód? Posiadam soczewki D2R na wkład H7 i samo poziomowanie, a spryskiwacze do starych modeli aut nie są wymagane ... Nawet przegląd przechodzi i też tak mówią nawet na kontroli, że auta do roku chyba 99 nie muszą mieć spryskiwaczy ...