Silnik: nie do zajechania Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 228 Skąd: Nysa
Wysłany: 2010-07-28, 10:55
killah napisał/a:
Skaktus napisał/a:
killah napisał/a:
światło może mieć homo ale nie znaczy to że po zamontowaniu do auto będzie je nadal mieć.
Jeśli jest kolega zdeterminowany to i tak żadna rada nie pomoże;d szerokości
A dlaczego ma go nie mieć po zamontowaniu ? Równie dobrze można powiedzieć że pomalowanie halogenu na czarno = utrata homologacji, bo wówczas dokonujesz zmian w reflektorze, co powoduje utratę gwarancji. To samo przyciemnianie reflektorów, oklejanie itp.
no bo tak jest lol
może polecieć za to dowód
No spoko, zamalowanie to ja rozumiem, bo światła się przerobiło, ale dlaczego dzienne po zamontowaniu mają nie mieć homologacji, mimo że ona jest wybita na szkle ?
a ja mam automatyczne światła dzienne ( golf usa)
w którym miejscu są zamontowane?
w golfie usa światła same się zapalają po spuszczeniu ręcznego , to są tzw światła dzienne , świecą trochę słabiej niż "krótkie"
wyłącznik u mnie ma tylko 2 pozycje "0" "1"
jak jest na zero nie ma długich w tedy ,jak dam na "1" to są krótkie i długie
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2513 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-07-28, 18:26
żadne dodatkowa nie niefabryczne światło nie będzie miało homologacji po założeniu do golfa. tak samo jak folie na szyby mają homo ale tylko na samą siebie bo po założeniu już nie
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-07-28, 21:50
Skaktus napisał/a:
A co do lapm dedykowanych do G3 - gdzie je kupiłeś ? Jaka cena ?
fartem na allegro same światła bez kierunków za 250 zeta prawie nówki. Oczywiście na kloszach wybite jest oznaczenie RL (dzienne), no i jest w nich zarówka 21W taka jak w kierunkach.
Potem widziałem na allegro komplet z kierunkami za 375 zł, a były też takie za 475 zł właśnie Hella.
Obecnie na allegro ich nie ma już od ponad roku.
[ Dodano: 2010-07-28, 22:52 ]
Skaktus napisał/a:
Szkoda że albo one albo halogeny...
a po co mi halogeny... które zapalane są aż raz w roku jak jest gęsta mgła. Z resztą do pracy jeżdżę krajową "1", a nie po jakichś "zadupiach", więc halogeny mgielne są mi zbędne, wolałem kupić dzienne, przynajmniej PHILIPSY na przekaźnikach dłużej wytrzymują w lampach, bo włączam je tylko w nocy, aby oświetlały drogę (bo po to są stworzone).
Silnik: nie do zajechania Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 228 Skąd: Nysa
Wysłany: 2010-07-29, 11:23
prezesik25 napisał/a:
Skaktus napisał/a:
fartem na allegro same światła bez kierunków za 250 zeta prawie nówki. Oczywiście na kloszach wybite jest oznaczenie RL (dzienne), no i jest w nich zarówka 21W taka jak w kierunkach.
Potem widziałem na allegro komplet z kierunkami za 375 zł, a były też takie za 475 zł właśnie Hella.
Skaktus napisał/a:
a po co mi halogeny... które zapalane są aż raz w roku jak jest gęsta mgła. Z resztą do pracy jeżdżę krajową "1", a nie po jakichś "zadupiach", więc halogeny mgielne są mi zbędne, wolałem kupić dzienne, przynajmniej PHILIPSY na przekaźnikach dłużej wytrzymują w lampach, bo włączam je tylko w nocy, aby oświetlały drogę (bo po to są stworzone).
Cena lamp zaporowa, jak na kawałek plastiku, choć tutaj bardziej chodzi o fakt że towar jest niedostępny niż wartość samego przedmiotu.
Co do halogenów to przydają się. Nie każdy śmiga drogami krajowymi a i same halogeny przydatne są w deszczu itp. Jednak każdy używa takich świateł jak potrzebuje.
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2513 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-07-29, 13:28
Skaktus napisał/a:
prezesik25 napisał/a:
Skaktus napisał/a:
Skaktus napisał/a:
Cena lamp zaporowa, jak na kawałek plastiku, choć tutaj bardziej chodzi o fakt że towar jest niedostępny niż wartość samego przedmiotu.
Co do halogenów to przydają się. Nie każdy śmiga drogami krajowymi a i same halogeny przydatne są w deszczu itp. Jednak każdy używa takich świateł jak potrzebuje.
ja bym osobie która używa halo w deszczu młotkiem pozbijał halogeny + światła dzienne i wszystkie szyby
Wysłany: 2010-07-29, 18:08
killah napisał/a:
ja bym osobie która używa halo w deszczu młotkiem pozbijał halogeny + światła dzienne i wszystkie szyby
pozdrawiam
Dzienne światła jeśli są założone zgodnie z przepisami i są odpowiednio przystosowane, mogą służyć jako dodatkowe postojowe, ale wówczas po włączeniu drogowych musza drastycznie przygasać, co powoduje że nie oślepiają. Co innego że wiele typów nie potrafi ich założyć porządnie i kieruje je w górę żeby jak najbardziej walić po oczach i tacy oślepiają w dzień, w nocy czy w deszczu.
Druga sprawa to halogeny, które 90 % ludzi kieruje jak zwykłe światła w górę, tak aby oświetlać jak zwykłymi światłami drogowymi, choć ich przeznaczenie jest zgoła inne - mają świecić nisko i blisko, wielu tego nie rozumie dlatego oślepia.
Traktowanie wszystkich z góry to nieporozumienie. Wiem że tacy wkurzają niemiłosiernie, ale plaga tych ludzi niestety rośnie, bo coraz więcej tjuningofców ma założone wszędzie gdzie się da xenony, skierowane w niebo i to oni są najgorsi. Po moim mieście śmiga G3, czerwony, zamontowane światła Sonara chrom, walnięty w to ksenon 8000 K skierowany w nebo, do tego ksenon jakieś 6000 w halogeny + listwy LED po 5 zł z allegro i jeździ oświetlony jak choinka, co ciekawe, gliny go nie zatrzymują...I tacy oślepiają.
A mnie się czepiali za przyciemniany kierunek, z polską homologacją E20
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-07-29, 20:18
Na CB do takich "deszczowców-halogenowców" idzie jedna i ta sama wiązanka: "Ej! K... Wyłącz te halogeny!!, Co Ty K... niedowidzisz!?... Oczy pitką zaszły?"
Albo: "...te xenony z allegro za 100 zł to sobie do traktora załóż wieśniaku.!!..."