logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
pozycje w kierunkach
Autor Wiadomość
golfik60 
Piotr

Silnik: 1.4 kat AEX
Wysłany: 2010-01-13, 12:03   pozycje w kierunkach

witam chcialbym zalozyc sobie pozycje w keidunkach ZKW mam juz cały plan opcykany ale chiałbym sie zapytac czy ktos ma juz takie cuś? czy policja sie nie czepia i czy wyglada to tak w miare przyzwoicie?
ZAPRASZAM-> http://www.golf3.pl/topic...ighlight=#38001 <-ZAPRASZAM

czaro 

Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2010-01-13, 15:46   

Ja mam pozycje w kierunkach ale traktuję je jako takie dodatkowe bo postojówkami są ringi a te zapalają się dopiero gdy zapalę światła mijania. Wygląda to fajnie ale na pewno nie każdemu się podoba. To już zależy od upodobania.
http://www.golf3.pl/topic...fe97aea9#246676

e2 
oem style mode

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2010-01-13, 15:56   

http://www.fotosik.pl/pok...61a97c875b.html

zaożyczone zdjęcie znajomego, który sobie takie coś zrobił. Wygląda nieźle wg. mnie i chyba sam będę takie coś kombinował, a w celowniki w projektorach wstawię kierunkowskaz ;)
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”

slawek3032
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-13, 17:17   

Nie wiem jak teraz ale dwa lata temu zabrali mi za to dowod mimo ze kupilem auto sprowadzone z usa i tam tak jest fabrycznie montowane to i tak zabrali i musialem przerabiac to poprostu spytaj sie jakiegos policaja czy tak mozna

gluszek 

Silnik: A4 1.9TDI
Wysłany: 2010-01-13, 17:29   

ja też o takim czymś myślałem, ale chciałem wstawić w kierunki dodatkowe diody takie słabsze żeby świeciły takim delikatnym światełkiem... Tylko, że z elektryki jestem zielony i nie bardzo wiem jak się zabrać za to... Pod postoje bym chciał podłączyć, w obudowie kierunku wywiercić dziurkę i umieścić diodę taką delikatną żeby kierunkowskaz był dobrze widoczny... Podpowie ktoś jak to zrobić krok po kroku najlepiej :-P I jakie diody / żarówki i kabel...

czaro 

Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2010-01-13, 18:58   

Ja Ci niestety golfik60, nie pomogę z tym jak to zrobić ponieważ takie kierunki kupiłem na allegro, chociaż teraz tego szukałem i nie znalazłem w żadnej aukcji. Ale tam jest z boczku dodatkowa żaróweczka i rzeczywiście świeci słabiej niż ta od kierunku więc widać jest dobrze gdy włączę kierunek.
http://www.golf3.pl/topic...fe97aea9#246676

golfik60 
Piotr

Silnik: 1.4 kat AEX
Wysłany: 2010-01-13, 22:51   

w sobote badz wpiatek bede staral sie przerobic stantardowa oprawke w kierunkau tak aby zastosowac zarówke dwu włuknowa wiec jak cos to moze wstawie jakies zdjecia z etapu prac
ZAPRASZAM-> http://www.golf3.pl/topic...ighlight=#38001 <-ZAPRASZAM

Basior1997 
imitacja elektryka

Silnik: 1,8+podtlenek LPG
Wysłany: 2010-01-13, 23:15   

mam cos takiego zarówka od migacza jest normalnie ale w oprawce kierunku wywierciłaem dziure włożyłem oprawke zarówki i okleiłem klejem na gorąco woda sie niedstaje i fajnie to wyglada,zarówki złaozyłem najsłabsz jakie były na stacji paliwowej i widac ze jest postuj i widaz ze jest migacz a co do policji to marudzili ale jak im pokazałem ze na szkle jes homologacja to nic nie powiedział

gluszek 

Silnik: A4 1.9TDI
Wysłany: 2010-01-14, 19:33   

Basior1997 mógłbyś napisać jak to zrobiłeś i jakie materiały? Bo ja chciałem zrobić dokładnie tak jak masz u siebie ;-)

paku - paku 
Grupa Chełmska

Silnik: 1.9 TDi GT 90HP
Wysłany: 2010-02-01, 19:30   

Mi też cholernie podobają się postoje w kierunkach
Ogólnie rzecz biorąc to można zrobić to na aż 3 sposoby:
- wywiercić dziury i wstawić w kierunek diody LED
- wyrzeźbić oprawki żarówki, tak by nadawała się pod żarówkę dwuwłóknową
- albo też coś dla fanatyków elektryki - zrobić to na przekaźnikach samochodowych

Na początku zrobiłem u siebie na przekaźnikach :

Podłączyłem wszystko jak na schemacie:
Przez styk normalnie zamknięty przekaźnika (rys. zaciski 30, 87) podałem plus ze świateł mijania na żarówkę Przez co świeciła cały czas (służąc jako pozycja czy postojówka)
Do styków cewki (rys, zaciski 56, 57) podpiąłem kable, które zostały mi od kierunkowskazu
Przez to, gdy włączałem kierunek Sygnał idący z przerywacza był podawany na cewkę przekaźnika, która rozłączała obwód powodując mruganie kierunku
Jedyną niedogodnością tego rozwiązania było to, że nie zgadzał się bilans napięć i kierunki mrugały szybciej (jak przy spalonej żarówce) Trzeba by dołożyć jeszcze 21W pobieranej mocy, gdyż podłączając przekaźnik do poprzedniej konfiguracji kierunkowskazów, jego cewka pobierała mniej mocy niż żarówka, przez co termobimetal w przerywaczu nagrzewał się szybciej i kierunki mrugały także szyciej Poza tym wyglądało to trochę śmiesznie bo kierunki boczne i tylne świeciły na zmianę z przednimi... (jak znajdę to wrzucę filmik jak to wyglądało)
Po tygodniu i jednym Spocie, zrezygnowałem z tego rozwiązania i teraz zrobiłem pozycje za pomocą 4 super jasnych białych Diod LED pod 12V
Spiąłem je równolegle i chcąc mieć możliwość włączana tych pozycji, puściłem kabel do kabiny aż do środkowego panelu, gdzie wziąłem prąd z podświetlenia przycisków. Diody pobierają na tyle mało mocy ze nie obciążają zbyt obwodu i wszystko świeci elegancko.
Niestety nie jestem zadowolony z tego rozwiązania, gdyż mam już stare kierunki i odbłyśnik nie jest w nich idealny przez co jedna strona świeci trochę słabiej od drugiej
Jak zrobi się ciepło, wezmę się jeszcze raz za to i postaram się przerobić to tak by włożyć żarówkę dwuwłóknową
Myślę ze wtedy będzie idealnie :-D

Edit:
Na przekaźnikach, wyglądało to tak:

i działało w ten sposób ...::: KLIK :::...

Diesel kopci, diesel czadzi, diesel nigdy Cie nie zdradzi

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu