Wysłany: 2008-12-06, 23:01 homologacja na reflektory
witam. Zastanawiam się nad kupnem jakichs innych lamp do mojego golfa i chciałbym sie dowiedzieć jakie rodzaje homologacji są dopuszczone w polsce...żeby nie było tak ze kupie a potem mi za to zabiorą dowód;/
Z moich doświadczeń wynika, że wymagany jest znak homologacji E czyli np. E1, E20, E3. Ogólnie mówiąc homologacja kraju europejskiego o ruchu prawostronnym czyli nie Anglia.
Natomiast to, że jest znak homologacji Niemiec (E1) a pojazd rejestrowany jest w Polsce nie ma znaczenia - wszystkie nasze Golfy musiały by trafiać na żądania wymian wszystkich lamp! Tak się nie dzieje!
Czyli sumując - byle była lampa nie z Wielkiej Brytanii ani tym podobnego państwa.
Jakkolwiek, ciekaw jestem dalszych opinii.
dokładnie jest jak mówi Zico63. W europie dopuszcza się reflektory przednie z oznaczeniami od E1 do E20. Jednak lampy o oznaczeniu E11 są dopuszczone tylko w krajach z lewostronnym ruchem pojazdów i niemogą być używane w samochodach zarejestrowanych poza tymi krajami ... tj. niemożesz kupić anglika , zarejestrować go w Polsce , zrobić przekładke ale nie zmienić lamp. A oto tabela oznaczeń reflektorów :
_________________ Posłuchaj go, prawde Ci powie ----------------------------------------------------->
aha czyli wszystkie rodzaje homologacji oprócz e11, a właśnie widzialem na allegro zaje...
http://moto.allegro.pl/it...i_olesnica.html
reflektory tylko że z homologacją E11.
A homologacja jest wytłoczona na reflektorze
Ostatnio zmieniony przez iracz 2008-12-07, 13:42, w całości zmieniany 1 raz
tak panowie nie sa potrzebne zadne dokumnety bo owa homologacje wozicie ze soba na tych lampach juz :Pczesto prdoucenici robia je w gornej czesci (tam gdzie maska przykrywa klosz) kiedys szukalem i juz bylem przerazony ze moje nie maja, otwieram maske i ulga