Wysłany: 2010-03-02, 10:54 zbyt duze obroty silnika i trzesie cala buda
witam ostatnio zauzawylem stojac na parkingu na biegu jalowym, nudziac sie bo czekalem na kogos, zreszta nie wazne, dodalem ostro gazu nqa ludzie a obroty podskoczyly do 5000rpm i nale spadly do 900- 1000rpm i zaczal sie samochod chwile drgac zbyt bardzi jak na normalne drgania z dilnika tdi. Co jest przyczyna takiego szarpniecia. tylnko nie piszcie ze poduszki silnika.OK pozdro
dodalem ostro gazu nqa ludzie a obroty podskoczyly do 5000rpm i nale spadly do 900- 1000rpm i zaczal sie samochod chwile drgac zbyt bardzi jak na normalne drgania z dilnika tdi
silnik był wtedy rozgrzany?, czy zimny?
_________________ Variant 1Z >>130KM 313Nm<< od www.g-lab.pl
Witaj kolego moim zdanie przyczyną tego mogło być zawieszenie się zaworu miałem to samo jakiś rok temu .Nic z tym nie robiłem .Rada na przyszłość nie dawaj mu w palnik na zimnym silniku Diezle tego nie lubią.Myślę że nie masz powodu do zmartwień....
no i wszystko jasne, tak, jak mówi ALKI, podwiesiła się hydraulika, typowy skutek przegazówek zimnego silnika, szczególnie 1Z, a domyślam się, że taki masz, VAG tego nie pokażę, ale oczywiście nie zaszkodzi podpiąć
_________________ Variant 1Z >>130KM 313Nm<< od www.g-lab.pl
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 39 razy Wiek: 25 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 974 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2010-03-02, 22:24
Kiedys sie pytalem na innym forum ale nie dostalem odpowiedzi.
Czy podwieszenie zaworow moze byc niebezpieczne? Np. ukruszenie trzonka badz grzybka zaworu, odbite slady na denkach tloka? itp?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
nic sie nie stanie to jest wina oleju- olej jak jest zimna to jest gesty i cieżko dociera do poszczegulnych elementów które są smarowane. poprostu to co nastepuje u kolegi to hydrosztosy sie podwieszają....
witam problem jest tego typu. ze przy obrotach 920 bardzo mi trzepie buda i kolumna kirownicza. jak jest zimny oczywiscie. jesli sie rozgrzeje to drgania maleja ale caly czas sa. opisana sytuacja jest zwiazana tylko przy bardzo malych obrotach praktycznie stoja na luzie. a jesli ruszam to drgania ustaja.
Pytanie moje. --->> CZY TO MOZE BYC WINA ZLEGO USTAWIENIA KĄTA WTRYSKU. JUTRO PODEPNE VAG I ZOBACZE CO DALEJ I JAK Z TYM BEDE MUSIAL WALCZYC POZDRAWIAM
Witaj kolego moim zdanie przyczyną tego mogło być zawieszenie się zaworu miałem to samo jakiś rok temu .Nic z tym nie robiłem .Rada na przyszłość nie dawaj mu w palnik na zimnym silniku Diezle tego nie lubią.Myślę że nie masz powodu do zmartwień....
Dokładnie tak jak kolega pisze w tdi z wiekszym przebiegiem bardzo czesto sie tak dzieje szczególnie jak silnik jest zimnoy lub stał jakis czas. Naszczescie można z tym życ.