Wysłany: 2010-04-27, 17:31 Wymiana uszczelki pod pokrywą
Witam, w związku z dosyć sporym wyciekiem oleju z pod pokrywy zaworów mam zamiar wymienić uszczelkę.
Ogólnie wiem co i jak tylko zastanawia mnie jak zdjąć Odme (chyba właśnie tak nazywa się to kółko do którego dochodzą dwa przewody) na pokrywie. Czy wystarczy ją pociągnąć do góry i wyjdzie czy zostawić ją a odłączyć te przewody.
jeśli spod separatora oleju nie ma zapocin oleju czy wycieków - to zostaw - odkre 3 nakretki zdejmij miseczki, uszczelniacze i pokrywa w góre.
jesli jest zapocenie to kup odrazu ten uszczelniacz i wymieni to jak bedziesz mial pokrywe zdietą bo czasami przy wciskaniu rozrywa sie kołnież tegoż uszczelniacza przy wciskaniu separatora.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
1. najpierw odkręcam węże od tego kółka znajdującego się na pokrywie czyli separatora oleju czy coś myle.
2. ciągne go do góry i powinien wyjść bez problemu?
3. odkręcam śruby od pokrywy
4. zdejmuje pokrywę, czyszcze, wkładam nową uszczelkę, zmianam uszczelki na śrubach
5. zakladam pokrywę, dokręcam.
6. Wciskam odme w pokrywę, i łącze ją wężami
Już jestem po wymianie, robota nie trudna ale brudna
Najwięcej czasu zajęło mi zeskrobanie jakiegoś sylikonu który był na pokrywie.