Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-08-11, 11:45
9 idzie do AQ podciśnienia - w nadkolu (pod plastikowym fartuchem) jest zbiorniczek podciśnienia
AQ potrzebne jest do podtrzymania podcisnienia (szczegolnie przy wysokich obrotach) w momencie kiedy VAKUm pompa nie daje rady wytworzyc odpowiednio mocnego podciasnienia
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Dzieki za wytłumaczenie. Czy związane jest to również z hamulcami (ich jakością) ? Bo mam strasznie słabe . Z tymi obrotami... objawy mogą być takie ze przy wysokich prędkościach może mieć muła auto ? No i dlaczego ktoś mi to zaślepił śrubką ten wężyk ? Może tak zostać ?
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-08-12, 00:00
Jonko napisał/a:
Może tak zostać
nie - nie może ...
hamulce mogą byc słabe z 3ch powodów
1-VAKUM pompa nie daje odpowiedniego podciśnienia
2-przetarty jeden z węzykow podciśnieniowych lub rurka zasilająca servo zasysa "lewe powietrze"
3-masz uszkodzone servo (dziura w membranie)
punkt 1/2 będzie też przyczyną niedomagań jeśli chodzi o dynamike i osiągi auta ... N75 nie ma 100% sprawności przez braki podciśnienia
zazwyczaj auta po stłuczkach (szczególnie uszkodzenia błotników) mają połamane akumulatory podciśnienia - to jest główna przyczyna odlaczonego węzyka idącego do "błotnika"
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Dołącze się do tematu,czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak sie dostać do vacum pompy co by niczego nie zdemolować.Czy dojście jest z komory silnia czy od strony nadkola
napędza ja wałek który napędzany jest rozrządem. tak jak w benzyniaku od pojemności 1,8 aparat zapłonowy.
jak narazie to chyba nawet nie wiedziałeś gdzie się ta pompa znajduje...
dla ułatwienia - z nią jest połączone serwo grubym przewodem plastikowym idącym nad skrzynia biegów. i nad filtrem oleju...
nie - nie może ...
hamulce mogą byc słabe z 3ch powodów
1-VAKUM pompa nie daje odpowiedniego podciśnienia
2-przetarty jeden z węzykow podciśnieniowych lub rurka zasilająca servo zasysa "lewe powietrze"
3-masz uszkodzone servo (dziura w membranie)
punkt 1/2 będzie też przyczyną niedomagań jeśli chodzi o dynamike i osiągi auta ... N75 nie ma 100% sprawności przez braki podciśnienia
zazwyczaj auta po stłuczkach (szczególnie uszkodzenia błotników) mają połamane akumulatory podciśnienia - to jest główna przyczyna odlaczonego węzyka idącego do "błotnika"
Gruszkę już mam ; -) teraz pytanko na zdjęciu http://allegro.pl/item1216540814.html jest jakieś rozgałęzienie na wężyku przy gruszce wiec musiało to byc jakos polaczone z czyms jeszcze? ...i dlaczego tak ? toć do gruszki ma iść tylko wężyk Nr 9 ze schematu tych wężyków co Leo wrzuciłeś. ?