Nie wiem czy tak ma być czy to jakaś wada, że gdy jadę i się rozpędzam wrzuce na 5 bieg i przy obrotach 1500-1700 odczuwalne są silniejsze wibracje całego auta (silniejsze w sensie bardziej drga kierownica, plastiki zaczynają trzeszczeć itd), wszystko drga tak jakby się jechało po nierównym, pofalowanym asfalcie, lecz tylko na 5 biegu. Na innych wporządku.
Co to może być? Wiem, że poduszki pod silnikiem są w bardzo dobrym stanie, ponieważ były wymieniane, czy to coś ze skrzynia i 5 biegiem??? Proszę o pomoc. Z góry dzieki!
_________________ golf jest bogiem,
astra wrogiem.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-06-20, 16:56
miałem taki problem - okazało sie to ze wina tqago było zasyfiony nastawnik w pompie wtryskowej. z koleji tez coś takiego wystepuje i winą tego moze byc sprzęgło ze na 5tce sie delikatnie prześlizguje - i jak obrotomierz wchodzi na 2000obr to szarpanie ustaje....??
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-06-22, 17:32
macQ napisał/a:
...90KM
wypnij wtyczkę prędkościomierza ze skrzyni biegów -pojeździj ze 2 dni - jeśli szarpanie ustanie - pompa do roboty i trzeba bedzie odciąc sygnał prędkości pojazdu idący do ECU ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
wypnij wtyczkę prędkościomierza ze skrzyni biegów -pojeździj ze 2 dni - jeśli szarpanie ustanie - pompa do roboty i trzeba bedzie odciąc sygnał prędkości pojazdu idący do ECU ...
... Prosiłbym jeszcze raz tylko po Polsku bardziej w którym miejscu mam odpiac wtyczke predkosciomierza od skrzyni (gdzie to sie znajduje?)? Jaka pompa bylaby do roboty? i w jakis sposob odciac sygnal predkosci idacy do ECU ?? Co to jest ECU?
_________________ golf jest bogiem,
astra wrogiem.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-06-23, 22:15
hehe. klego odepnij wtyczkę prędkosciomierz która znajduje sie w skrzyni (na niej) to jest ta kostka która jest przy samej półosi napedowej tej długiej prawej. otwórz maske i spujrz na łączenie silnika ze skrzyniąpotem wzrokiem idź w strone ściany grodziowej az spojżysz na mechanizm różnicowy skrzynie to jest to skąd wychodzą półosie.
ECU to sterownik silnika koputer. a co do odcięcia to dobry elektronik mozliwe ze zaczaji o co chodzi... z tym odcieciem to jest nowe odkrycie kolegi Leoparda...wszystko testuje na moim golfie