kerad40, wymień czujnik ktory znajduje się przy chłodnicy, jest w nią wkręcony i powinno pomóc
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
Wysłany: 2008-05-26, 17:40 Witam Problem z wentylatorem Chlodnicy
Witam wszystkich klubowiczów
Ma taki problem z wentylatorem chlodnicy nie wlacza sie wogole a wskazowka od temperatury utrzymuje sie tak na srodku skali ale w miescie czasami podnosi sie wyzej . Nie chce przegrzac silnika jak sprawdzic co sie stalo jest to bendzyna 1.6 75km 1993
Wysłany: 2008-05-26, 18:11 Re: Witam Problem z wentylatorem Chlodnicy
wskazówka wyżej tzn ile? Wentylator załącza się powyżej 90stopni (u mnie np 92 do 97stopni a drugi bieg 99 do 105stopni) więc raczej nie masz się czym martwić. Sprawdź tylko na postoju czy się wogóle załącza i jeśli tak jest to wszystko jest ok.
Mam pytanie . Szwankuje mi wentylator chłodnicy a mianowicie silnik. Najpierw piszczał a pózniej zaczoł buczeć . Mozna go jakos zregenerować czy juz sie nadaje na szrot
maniakzlotow, w chłodnicy jest taki czujnik wkręcony, który odpowiada za włączanie się wentylatora, odepnij kabelki od niego i połącz razem jeśli się włączy to wentylator masz oki i raczej będzie to ten czujnik, napisz jeszcze czy wąż dolny od chłodnicy masz ciepły?
Marvili, są dwa rodzaje wentylatorów firmy bosch i aeg, oba są dwubiegowe
bosch włącza sie:
1 bieg 92-97 stopni
2 bieg 99-105
ten drugi natomiast:
1 bieg 84-91
2 bieg 91-98
ale to jest też zależne jaki masz czujnik automatycznego włączania wentylatora, w których zakresach temp. podaje prąd do silniczka wentylatora, pozdrawiam
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
Jarull, da się zrobić najprawdopodobniej łożysko kończy żywot
Wymiana termostatu powinna rozwiązać problem z grzaniem silnika i nie uruchamiającym się wentylatorem. Jeśli to nie termostat to wentylator lub przewody elektryczne są uszkodzone.
Koszt jest niewielki i spokój na następnych parę latek. W każdym warsztacie można to bardzo szybko sprawdzić i wymienić lub poświęcić sobotę na pogrzebanie w autku
Silnik: 1.8 AAM+LPG Pomógł: 5 razy Wiek: 24 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 207 Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2008-05-27, 14:36 Wentylator chłodnicy nie działa?
Siemka, Mam golfa 1.8 z LPG 75 kucy.
Coś jest w nim nie tak bo nie działa wentylator , pekały mi weze gumowe na opaskach, duze csnienie po otworzeniu zbiorniczka z płynem... Nie syłszałem w nim jeszze ani razu jak działał wentylator ... czujnik wody? czy temperatury?
teraz wywala mi delikatnie wode gdzie do głowcy przykrecony jest trójnik w którym znajduje sie czujnik.. Pomocy?
Witam
Sprawdzilem wentylator jest dobry bo kreci sie bez problemu ale styki na kablach byly zasniedziale przeczyscilem je w czujniku i w przewodach. Nic to nie dalo dolna rura od chlodnicy jest ciepla.
Jedno pytanie jak wyrecic ten czujnik
Pozdrawiam
maniakzlotow, bierzesz odpowiedniego klucza i wykręcasz ale wtedy płyn chłodzący będzie Ci tamtędy uciekał, jeśli wymieniasz ten czujnik to daj od razu nową podkładkę
Kolego u mnie było to samo. Temperatura wchodzila powyzej 90 stopni a wentylator milczał.Woda wydostawała mi się zbiorniczkiem wyrównawczym.Wymieniłem termostat, bo byslalem ze on jest powodem tego.Ale nie to nie to. Nadal było to samo. Mechanik powiedzial ze to uszczelka pod głowicą. Wymienilem i to samo... sprawdzilem pompe i tez nic.... pojechalem so pewnego goscia który mi powiedzial ze moze byc glowica peknieta... jakies mikropękniecie które pod wplywem temperatury sie rozszerzalo i wydmuchiwalo wode. Wymienilem glowice i jest gitara. Sprawdz glowice lub nagrzewnice.