jak w temacie- jaka jest predkosc Waszych golfików przy jakich obrotach?
chodzi mi o wszystkie diesle, wiec napiszcie w poscie takze model silnika, czy jest sprawny i na ktorym biegu ta predkosc, jesli ktos ma podrasowanego TDI to prosze tez o tym wspomniec, a takze mysle ze jakies znaczenie ma rozmiar ogumienia
czy uwazacie ze mozna tym sposobem sprawdzic sprawnosc silnika w porownaniu do innych takich samych?
u mnie jest tak:
1.9 tdi afn 110KM ( 14/185/65 zimówe stalówki)
V bieg
100km/h - 3200 obrotow
110 - 2400
120 - 2600
140 - 3000
tak sie jakos sklada ze na piątce 200 obrotow daje 10km/h
3bieg
80-120: 7,4 s
(sposobem: trzymam na trójce na 80km/h i ogien i w tym samym momencie wlaczam stoper, mozna tez pomierzyc tak "przelotowo"ze np od 60km/h w pizde i kiedy jest wskazowka na 80 to wtedy włączyć stoper - czy to zmienia postać rzeczy? )
reszte dopisze jak posprawdzam jutro
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
dokładnie na 4tym biegu przy 2000 mam 72km a na 5tym biegu przy 2000obr/min mam 93km/h poprawny i dokładny odczyt...
nie ważne czy podrasowany czy nie - takie jest przełożenie skrzyni biegów i wszystko na temat, chyba ze budzik oszukuje lub czujnik w skrzyni...
no dobra ty masz 110tke to 5ty bieg jest dłuższy ma inne przełożenie...
nie ważne czy podrasowany czy nie - takie jest przełożenie skrzyni biegów i wszystko na temat, chyba ze budzik oszukuje lub czujnik w skrzyni...
no dobra ty masz 110tke to 5ty bieg jest dłuższy ma inne przełożenie...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
rozmiar ogumienia ma wielkie znaczenie. zmiana rozmiaru opon lub felg i opon na wieksze pozwala szybciej jechac na nizszych obrotach, to oczywiste.
poza tym pytanie, czy chcesz predkosc z predkosciomierza czy z GPSu np. bo ja widze ze przy 130 kmh/h predkosciomierz zawyza mi predkosc o prawie 10 km/h, wedlug GPS na prostej trasie przy bardzo rownomiernej jezdzie.
1,9 TDI 1Z 90KM (wszystko fabrycznie)
wedlug predkoscipomierza:
90km/h 1950-2000 (tak jak w ksiazce)
150 km/h - 3500
170 - 3900 - 4000 (nie za bardzo jest czas sie przygladac
)
opony ksiazkowe, alu orginalne 14
nie no, podwyzszenie mocy nie ma nic do przelozen w skrzyni biegow, ani rozmiaru opon... skad ten pomysl
tak, zmienia - jak juzpisalem wczesniej niedokladnosci predkosciomierza sa tak duze, ze w ogole szkoda czasu na takie pomiary - sa masakrycznie niedokladne.
pomiary czasu przyspieszania robi sie sprzetem odpowiednim a takie manewry ze stoperem i niczym wiecej daja dokladnosc jak na moje oko... nawet do plus minut 3 sekund wzgledem prawdziwych
Jak chcesz sprawdzic jak jezdzi Twoje auto, to znajdz sobie poza miastem jakies miejsce (np. pod Lodzia jest stare lotnisko awaryjne na drodze - wszyscy sie tam scigaja
) zabierz znajomych, umow sie z forumowiczami i jazda, albo jedz na hamownie, bo wszelkie proby takie jak proponujesz nie maja sensu, na prawde...
poza tym pytanie, czy chcesz predkosc z predkosciomierza czy z GPSu np. bo ja widze ze przy 130 kmh/h predkosciomierz zawyza mi predkosc o prawie 10 km/h, wedlug GPS na prostej trasie przy bardzo rownomiernej jezdzie.
1,9 TDI 1Z 90KM (wszystko fabrycznie)
wedlug predkoscipomierza:
90km/h 1950-2000 (tak jak w ksiazce)
150 km/h - 3500
170 - 3900 - 4000 (nie za bardzo jest czas sie przygladac
)
opony ksiazkowe, alu orginalne 14
seboljeiv napisał(a):jesli ktos ma podrasowanego TDI
nie no, podwyzszenie mocy nie ma nic do przelozen w skrzyni biegow, ani rozmiaru opon... skad ten pomysl
seboljeiv napisał(a):3bieg
80-120: 7,4 s
(sposobem: trzymam na trójce na 80km/h i ogien i w tym samym momencie wlaczam stoper, mozna tez pomierzyc tak "przelotowo"ze np od 60km/h w pizde i kiedy jest wskazowka na 80 to wtedy włączyć stoper - czy to zmienia postać rzeczy? )
tak, zmienia - jak juzpisalem wczesniej niedokladnosci predkosciomierza sa tak duze, ze w ogole szkoda czasu na takie pomiary - sa masakrycznie niedokladne.
pomiary czasu przyspieszania robi sie sprzetem odpowiednim a takie manewry ze stoperem i niczym wiecej daja dokladnosc jak na moje oko... nawet do plus minut 3 sekund wzgledem prawdziwych
Jak chcesz sprawdzic jak jezdzi Twoje auto, to znajdz sobie poza miastem jakies miejsce (np. pod Lodzia jest stare lotnisko awaryjne na drodze - wszyscy sie tam scigaja
) zabierz znajomych, umow sie z forumowiczami i jazda, albo jedz na hamownie, bo wszelkie proby takie jak proponujesz nie maja sensu, na prawde...-

lysutki - Badacz tematu
-

SotoM - Members
- Nadwozie: kombi
-

SotoM - Members