logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik 1,9TD wyje jak jest zimny
Autor Wiadomość
Michal_cyg 
1.9 TDi z 12.1997

Silnik: 1.9 TDi
Wysłany: 2007-09-12, 22:51   CHODZI JAK TRAKTOR

WITAM.pROSZE O RADE. GOLFIK 1.9 TDI ZOSTALY WYMIENIONE MU: CALY KOMPLETNY ROZRZAD ORAC PODUSZKA SILNIKA. PRZY 950 OBROTACH CALY SILNIK DRżY A DRGANIA PRZECHODZA DO KOKPITU CO ROZWLA PLASTIKI ITP..MACIE MOZE POMYSL CZEMU TAK..DZIEJE SIE JAKIS REZONANS ALE JA NIE UMIEM TEGO ZLOKALIZOWAC GDZIE..Z GORY DZIEKI I POZDRAWIAM

winchus 
BOSS

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2007-10-20, 11:28   

Witam ! ja tez mialem taki przypadek z moim golfikiem ! okazalo sie ze mechanik źle załozył rozrząd i od tego chodził mi jak TRAKTOR ! proponuje to sprawdzic bo jak ci rozrzad przeskoczy to silnik mozesz wywalic na zlom !! ! POZDRAWIAM ;-)

luc17 
luc17td

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2008-02-24, 17:02   Proszę o pomoc. PILNE

Mam golfa 1.9 td wersja GTD kombii. Jak mój dieselek się nagrzeję to zaczyna głośniej pracować, bardziej klekocze. Na zimnym silniku jest to niezauważalne. Powiedzcie co może być przyczyczyną. Dodam tylko ze z pewnością termostat do wymiany bo jest cały czas mniej niż 70 i niedawno zmieniana była głowica lecz wałek rozrządu pozostał stary. Co może być przyczyną takiego zjawiska.

buuuzek 

Silnik: 1,9D
  Wysłany: 2008-02-25, 23:38   1,9D metaliczne burczenie przy niskich obrotach

witam serdecznie ....
bardzo proszę o pomoc drodzy koledzy. odwiedziłem juz kilkunastu mechaników i nikt nie może mi powiedziec co się dzieje z moim golfikiem. Przy niskich obrotach strasznie wydaje metaliczne burczenia, cos na styl chropotania, uderzania, sam juz nie wim jak to okreslic. podczas gdy zwiekszam mu obroty poprzez wysuniecie dzwigni przyspieszania spalania (ssania), metaliczny odglos (zgrzychot) ustaje. Diselek pali rano wysmienicie nawet przy temperaturze grubo ponizej 0. spaliny nie mają zadnego koloru (no czasem jak naprawde przymrozi lekko sie zabieli, ale to standard na diesla z 1993r). wymienilem juz pompe wtryskowa jak mi sugerowali mechanicy, ale to nie to. Dalej te same objawy.. bardzo prosze o sugestie co to moze byc...

piootrek 

Wysłany: 2008-02-25, 23:53   

Proponuje wjechać na kanał, odpalić i popróbować ruszać układem wydechowym.Nieraz trzeba gdzieś dogiąć jakiś wieszak :D .Jeżeli to akurat okaże się przyczyną.

buuuzek 

Silnik: 1,9D
Wysłany: 2008-02-26, 00:01   

dzieki kolego za sugestie, jutro lece na kanal i dobrze tam posprawdzam. moze faktycznie cos w tym jest. jakis czas temu demontowalem rure wraz z tlumikiem (wymienialem koncowy tłumik) i przez przypadek moze cos sie poprzekrecalo.. hmmm jutro dam znac jak sprawdze...

[ Dodano: 2008-02-26, 08:30 ]
hmmm przysłuchiwałem się dokładnie podczas dzisiejszego odpalania... z tym metalicznym odglosem (zgrzytem, klekotem) to jest tak ze jak jest zimny silnik to słychać go nawet przy wyciagnietej dzwigni przyspieszania spalania (ssania). gdy zagrzeje sie silnik problem znika wprzy wyciagnietej dzwigni (przy wyl ssaniu nadal grzechoczy). Co najgorsze ten dzwiek jest tak okropnie glosny ze slychac mnie juz z oddala jak jade :( tak wiec nie przypuszczam ze to cos z zawieszeniem wydechu, ale napewno sprawdze..

[ Dodano: 2008-02-26, 18:55 ]
temacik zamkniety ... heheheh niedokrecona pompa wspomagania i za duze obroty :) .... a tyle zachodu ehhh. dzieki za sugestie ... a jednak okazalo sie iz nieraz trzeba cos dogiac i spr sruby... punkcik dla ciebie piootrek

chemp15 
Piotr.

Silnik: 1,9 td
Wysłany: 2008-03-03, 21:25   

dokładnie rozrząd musi byś dobrze załozony bo zajedziesz silnik... ! ale jak ktoś źle załozy rozrząd to nie jest mechanik .jakiś partać <bez obrazu dla wykonawcy>..... 8-)

opolanin 
Junior Admin

Silnik: DIESEL
Wysłany: 2008-03-11, 09:45   

Michal_cyg, na 90% masz zle zlozony rozrzad moze nawet pasek jest przestawiony o 1 zabek, pozdrawiamwinchus, ichemp15,

scols11 

Wysłany: 2008-03-11, 20:06   

Tak jak chlopaki pisza walek rozrzadu jest dosc duzo przezstawiony wzgledem walu korbowego i pompy!! Musisz ponownie zlozyc rozrzad i ustawic kat wtrysku i bedzie ok ;-) Ja tez tak mialem bo sam sobie robiłem i wszystko bulo super oprucz drgan!! Byly okropne ale udalo mis ie to wyelimoinowac !! !

radas 

Silnik: 1.9 TDI 105 KM
Wysłany: 2008-03-15, 13:00   Zbyt głośna praca silnika

Witam.

Mam problem (na wlasne niestety zyczenie) z silnikiem po zmianie oleju.

Silnik to 1.9 TDI i wszystko bylo z nim cacy dopoki mi diabel nie nagadal do ucha. Mianowicie:

Gdy go kupilem mial wlany
castrol GTD Magnatec 10W-40 - syntetyczny

Po jakims czasie przyszlo do zmiany oleju no i nalalem (niestety)
jakis olej PETRO CANADA (czy cos takiego) 5W-40 - syntetyczny
/wg opisu spelnial specyfiakcje wymagana przez VW, wiec myslalem, ze bedzie ok

Niestety na tym oleju silnik zaczal pracowac po prostu glosniej. Z biegami z obrotami itd wszystko bylo w porzadku - tylko dzwiek silnika stal sie wysoki i glosny. Pojezdzilem kilka tys,. km na tym oleju i postanowilem go zmienic.

Tym razem nalalem CASTROL EDGE Turbodiesel 5W-40 - syntetyczny.
Silnik chodzi ciszej, ale mam wrazenie, ze jednak glosniej niz na poczatku, szczegolnie objawia sie to na duzych obrotach ( na niskich jest cichutki tak jak powinie).

I teraz nie wiem co z tym fantem zrobic. caly czas lalem syntetyk, wiec rozszczelniony nie moze byc, zadnej straty mocy tez nie ma :/ /

Czy ktos sie z tym spotkal do tej pory?

Z gory dziekuje

soundsacker 

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2008-03-15, 17:10   

kolego wydaje mi sie ze swieży olej jest zawsze gęściejszy i mniej rozrobiony chyba???

radas 

Silnik: 1.9 TDI 105 KM
Wysłany: 2008-03-15, 19:48   

No ale na tym kanadyjskim pare tys. jezdzilem, wiec juz przestal byc swiezy a chalasowal caly czas

arek 

Silnik: 1.9 Td
Wysłany: 2008-03-16, 11:46   

witam czytałem powyższe posty no i mam pytanko mam silnik 1.9 TD rozrząd miałem wymieniany jakieś dwa lata temu i po wymianie było ok. a od jakiś trzech miesięcy dzieje mi się coś takiego : silnik na biegu jałowym pracuje ładnie podczas normalnej jazdy też jest ok natomiast gdy osiągam prędkość równe 120km nagle odgłos silnika bardzo się zmienia ciężko to opisać ale ten dźwięk można porównać do buczenia i wydaje mi sie że wzrastają tez wibracje tak mam za każdym razem ostatnio zauważyłem że ten dziwny odgłos pojawił sie też gdy przeciągnę go na 4 biegu do 90km i przyhamuje silnikiem wtedy odgłos słychać przez moment przy 80km także ten dźwięk pojawił sie na biegu jałowym przy ok 1800obr. CO TO MOŻE BYĆ

linux 

Wysłany: 2008-03-24, 11:58   Prosze o pomoc bardzo pilne!!!!

Serdecznie witam wszystkich golfiarzy:)
Mam mega problem z moim autem 1.9TDI 90km.Otoz,na wolnych obrotach silnik pracuje jak traktor(zimny masakra-cieply troche lepiej).Wszystko sie trzesie ze nie mozna wytrzymac.Kilka miesiecy temu mechanik spradzwal mi cisnienie na cylindrach olejowo bo nie chcial mi palic z rana ale okazalo sie ze to grzanie swiec nawalilo a z cisnienia wyszlo ze na 3 cylindrze mam niecale 10 kilo a reszta ok 30.Moje drgania zaczely sie stopniowo,i caly czas nasilaly sie.kilka dni temu rozebral glowice i zrobil planowanie,wymienil pierscienie i poskladal.Ale nic nie pomoglo.wymienilem wszystkie poduszki.Przed rozebraniem glowicy auto zaczelo tracic moc,powyzej 100km/h wydawalo odglos buczenia i wogole glosny sie stal silnik ze az wstyd.Pali wiecej niz wczesniej.mam wrazenie ze silnik jest zmulony:(
Moze ktos pomoze bo nie wiem co dalej robic a koszta wciaz wzrastaja...czytalem kilka tematow i musze powiedziec ze wymienilem rozrzad zaraz po kupnie auta i bylo wszystko ok..
Prosze o pomoc!!!!!W razie checi kontaktu podaje kom...606406916

scols11 

Wysłany: 2008-03-24, 16:31   

NA poczatek sprawdz KAT WTRYSKU!!! Jesli jest za pozny to bedzie zle palil na zimnym i bedzie trzeslo wszystkim w srodku!!!!

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu