mam problem w vw VENTO 1,9 D , ostatnio była wymieniona pompa wodna i termostat ze względu na rosnącą temperaturę i nic to nie dało nadal rośnie nawet do 110 stopni proszę o porady pozdrawiam
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-05-31, 23:11
no szczerze mówiąć to na bank czujnik ten ktory pokazuje temp.na zegar. ale też moze byc wina termostatu ze za późno otwiera obieg. mimo ze jest nowy. Laksiak musicie zaobserwowac przy jakiej temp. otwiera sie termo.powinien przy 87 stopniach. tylko ze zegar pokazuje ze juz jest 90 stopni a termostat moze byc nadal zamknietry. on na tej temp.troche pochodzi i wokńcu sie otworzy. a jakiej firmy jest ten termostat? pewnie jakis najtańszy?? - jak tak to nie ma co sie dziwic. ale ja jeszcze bym spróbował z czujnikiem temperatury
Maksymalną temperaturę wskaźnik pokaże także wtedy gdy kabel biegnący do czujnika dostanie zwarcia do masy lub (na to samo wyjdzie) czujnik robi zwarcie. Poruszajcie kablami (wtedy należy obserwować wskaźnik na tablicy) - może gdzieś dotykają do blachy?
Zdejmijcie też wtyczkę z czujnikaa - co wtedy?
Wysłany: 2008-06-01, 05:37 Re: rosnąca temperatura
laksiak napisał/a:
mam problem w vw VENTO 1,9 D , ostatnio była wymieniona pompa wodna i termostat ze względu na rosnącą temperaturę i nic to nie dało nadal rośnie nawet do 110 stopni proszę o porady pozdrawiam
Kolega pisze za "nawet 110" czyli ma tez mniej ale sie bardzo grzeje. Miłem kiedys identyczny przypadek tylko autko powachało jakiejs gorki to odrazu temp. 105-110C. Proponował bym wyciagnac chlodnice bo jest pewno zapchana. W niektorych zakładach maja srodki do czyszczenia chłodnic