Witam chciałbym siię dowiedziec ile na ogół pala golfy z silnikiem 1.9 TD 75Km
poniewarz z moim silnikiem jest cos nie tak pali mi jakieś 9 litrów
w golfie uszczelniałem pompe wtryskowom tam dowiedziałem się że można regulowac dawke rop[y i obroty silnika czy po odpowiednim wyregulowaniu bedzie palił mniej
czy może być jakas inna przyczyna takiego dużego spalania
witam
9l osiagam jak wpadam na trase i trzymam gaz w podlodze a tak przy normalnej jezdzie to okolo 6-7l (trasa/miasto) choc tez uwazam ze moglo by byc mniej
5l osiagnolem ostatnio ale w zasadzie cala trase rowne 2000 obrotow a to jest rowne 80km/h mniej mi sie chyba jeszcze nie udalo osiagnac
Silnik: 1,9 TDI 90 km + Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Posty: 222 Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2008-03-13, 12:56
jeśli masz pompe wtryskową elektroniczną to dawke wyregulujesz tylko VAG-iem poprzez przesuwanie nastawnika lewo-prawo i wtedy zczytujesz napiecie na cewce jak masz manualną to z tego co wiem tam są jakieś cos ala dysze. Ja mam elektroniczne i na manualu sie nie znam. Jeszcze jest możliwość ustawienia kąta wtrysku ale to tez po podłaczeniu pod VAG'a. Mój przed uszczelnieniem i wyregulowaniem palił koło 8l teraz po uszczelnieniu i wyregulowaniu dawki oraz kąta wtrysku na mieście 6,3 trasa -5 mieszana jazda 5,7 . oczywiście wszystkie filtry nowe
Kolega Fabian_7 ma zwykla pompe a dawke paliwa regulujesz w nastepujacy sposob: Jak stoisz przodem do auta to po prawej stronie pompy masz taka srubke 8 (na kluczyk 13) i ja popuszczasz biezesz plaski srubokret i jednoczesnie czymajac srubke kluczykiem regulujesz w niej srubokretem w prawo albo w lewo dawke paliwa (bedzie to mozna uslyszec bo obroty beda wieksze lub mnijsze).
Ja tez maialem podobny problem 1.9 GtD tez mi palil 9 litrów a nawet wiecej,pojechałem do goscia,który robi tylko Diesle i przeczyscil mi wtryski i zmienil swiece,teraz zupełnie lepiej mi odpala rano i wrocil mi do wczesniejszego spalania czyli 6 litrow/100 km, udaj sie d pompiarza niech go przebada,moze pprstu trzeba mu zmniejszyc dawke ropy,lub poprostu wtryski Ci leja