Silnik: 1,9 GTD Pomógł: 2 razy Wiek: 26 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 124 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-02-28, 16:27 olej.
powitac! sluchajcie chlopaki. mam pytanko odnosnie oleju. we wrzesniu wymienialem filtr oleju i co sie z tym wiaze olej. przejechalem 7100 km. sprawdzilem poziom oleju i wyszlo,ze jest ponizej minimum. wlalem z poltora litra i jest troche pod min. czy TD tak maja,ze troche wiecej zuzywaja czy u mnie jest cos nie tak? silnik suchy, nie ma zadnych wyciekow.hmmm...
pozdrawiam
Silnik: AHU
Wysłany: 2008-02-28, 22:25 TDI - bierze olej
Witam.
Mam problem wiec zglaszam sie do Was o jakas porade, moze ktos wybrnal z podobnego przypadku.
A wiec mam golfika III 1,9 TDI (AHU)
z przebiegiem na liczniku 190tys ale przypuszczam ze przed przyjazdem z niemiec troche go skrecili takze zakladam z 260tys :-)
Problem tego typu... w marcu '07 po kupnie, robilem przeglad generalny (rozrzad, filtry, oleje etc.) wlano mi Shell helixa 5w-40. mechanik mowil ze na pewno lano syntetyka wiec taki wlejemy.
I wszystko bylo ok, euforia po kupnie samochodu :-). potem wakacje, zauwazylem ze troche bierze oleju ale dalo sie wytrzymac.. potem 3500tys km w trasie - polska-czarnogora-polska. i dolalem moze z 0,7...
po 15tys przejechanych w listopadzie, w sumie przez ten okres wlalem z 2-3 litry oleju, zmienialem olej i wlano "mobila1 0w-40 turbo diesel" - niby ze na zime bedzie lepszy..
teraz przejechalem na nim prawie 8tys i juz dolalem 3litry, ostatnio dolalem juz 5w-40 bo myslalem ze ten mobil moze za rzadki byl ale to nic nie pomaga.
Nie wiem z ktorej strony sie do tego zabrac..
opcji jest kilka: albo turbo bierze, albo pierscienie.. albo...
koszt tych powyzszych jest spory wiec nie wiem czy nie sprobowac z ceramizerem i jakims polsyntetykiem (widzialem tez pelne syntetyki 10w-60 np. shell, castrol)
Doradzcie jak sprawdzic co moze byc przyczyna.. jak sprawdzic czy to turbo bierze.. albo po czym zdiagnozowac ze turbo jest ok a to pierscienie.
Wysłany: 2008-02-29, 22:50
Nie wiem jak z tym mineralem, troche sie boje bo potem juz nie ma odwrotu... moze polsyntetyk albo ten syntetyczny 10w60. na razie dolewam po staremu.. i czekam jak bede wymienial caly olej z filtrami.. moze pojsc pozniej w te ceramizery..?
moc.. nie mialem wczesniej stycznosci z dieslami wiec moj TDI jest dla mnie pierwszyzna. dla mnie kreci ok, ogolnie nie bawi mnie ostra jazda wiec rzadko przekraczam 2,8 tys obrotow :-) przy spokojnym przyspieszaniu jest chyba ok natomiast jak wcisne gaz do dechy to w lusterku widze czarna chmure za mna.
natomiast na postoju pali czysciutko, zadnego kopcenia.
Ostatnio dalem sie przejechac tacie i jechalem za nim - wiec przy spokojnej jezdzie ok, przy srednim przyspieszaniu widac ze cos z rury idzie ale ciezko okreslic kolor bo nie jest tego duzo, natomiast po wcisnieciu mocno gazu to juz jechalem w oparach po czarnej chmurce.
Nie mam pojecia czy da sie jakos u mechanika zdiagnozowac w czym lezy problem.. moze badanie sprezania, a moze jest jakis sprzet do diagnozowania turbo bez wyjmowania sprezarki...
ten znikajacy olej moze znaleść się w intercoolerze sciag te gumy co ida do turbo i zobacz w te plastikowe rury moze tam ci olej wyrzuca
podobny problem mialem i przy dodawaniu gazu kopcil na czarno bo mialem jedna z tych gum pęknięta i zasysało powietrze z komory silnika przez nią również może wyrzucać olej
posprawdzaj swojego TDI-ka moze nie jest tak źle te silniki nie są aż tak wadliwe trzeba o nie dbać
Wysłany: 2008-03-02, 09:28
Dzieki, musze zerkanc na turbinke z tej strony.. zastanawiam sie jeszcze tylko jak to z tym olejem jest.. jest sens przechodzic na gestszy..? polsytentyk czy mineral - a moze dalej dolewac syntetyka :-)
to zależy tylko i wyłacznie od ciebie ile zamierzasz pojeżdzi tym autkiem, czy zamierzasz go sprzedac, czy stać cię na syntetyka itp
a mineral nie jest w cale jakimś złem ja juz leje minerala MOBILa na liczniku 210tys wiec pora na to. mineral ostatni olej przed remontem... a po remoncie znów syntetyk... potem połsynetyk i tak dalej normalna kolej rzeczy
jak w życiu
jesli spala tyle oleju to pierscionki masz do wymiany
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
z tego co wiem to planowanie glowicy plus nowa uszczelka plus wymiana tych prescieni czy jak to sie tam nazywa kosztuje gdzies w granicach 800zl kompleksowa naprawa wraz z robocizna
no jakos tak, cena jest zalezna od regionu kraju no i oczywiscie mechanika
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA