Silnik: 1,9 TDI 90 km + Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Posty: 221 Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2010-05-27, 13:44 nierówna praca 1z
witam
sprawa wygląda nastepująco
po zapaleniu silnika silnik wchodzi na 1500 rpm i cholernie faluje a zaraz potem gaśnie. słychać takjakby metaliczny dzwiek. Vag pokazał mi uszkodzony czujnik położenia wału. wymieniłem go i nadal jest to samo. jednak po zapaleniu silnika i odłączeniu czujnika chodzi normalnie. co to może być??
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-05-27, 22:54
darkker napisał/a:
Vag pokazał mi uszkodzony czujnik położenia wału
jeśli ten czujnik nie poda sygnału do ECU - nie zapalisz silnika (VP37) ... to jedyny czujnik który nie posiada trybu awaryjnego - bez informacji z niego ECU nie wie w jakim położeniu są tłoki
podaj dokładnie numery błędów - zrób logi statyczne
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Silnik: 1,9 TDI 90 km + Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Posty: 221 Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2010-05-29, 12:47
też gaśnie.
jak go odpala to druga osoba odłącza czujnik i wtedy chodzi normalnie tylko na drodze zachowuje sie jak zwykła sieczkarnia.
a z tymi logami to o tyle jest problem że ten samochód nie jest mój i znajduje sie przeszło 100km ode mnie
Wysłany: 2010-05-29, 19:41
przeczytaj wyżej. pisałem że to nie mój samochód.
Pisze to co robi właściciel
Teraz zrobiłem to u siebie i jakoś chodzi po odłączeniu czujnika położenia wału. łapie wyższe obroty ale chodzi.
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-05-30, 01:04
darkker napisał/a:
po odłączeniu czujnika położenia wału. łapie wyższe obroty ale chodzi.
daj mi zdjęcie tego czujnika który odlączyłeś - lub miejsce w silniku gdzie go rozpinasz - silnik nie ma prawa pracowac po rozłaczeniu tego czujnika ...
leicht panzerwagen
chip tuning
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Wysłany: 2010-05-30, 22:24
przestawiacz kąta wtrysku???????????od kiedy kąt wtrysku " przestawiany" jest jakimś czujnikiem?!?!?!?!?!?! chyba troche ci się w bańce pipierdzieliło
idz po kabelku a zobaczysz dokąd prowadzi
Wysłany: 2010-05-31, 01:16
darkker napisał/a:
od kiedy kąt wtrysku " przestawiany" jest jakimś czujnikiem
faktycznie - masz rację - to jest czujnik prędkości obrotowej wału G28 - silnik wchodzi na 1500 rpm bo ECU nie ma informacji w jakim położeniu jest wał i nie wie jak dawkowac paliwo - podczas pracy silnika i odłączeniu sygnału z G28 - ECU bierze zastępczy sygnał z G80 (nadajnik skoku iglicy)
nigdy nie odłączałem czujnika wału podczas pracy silnika bo i po co
jeśli odłączysz G28 przed uruchomieniem silnika - silnik nie powinien zapalić - stad moje dociekania
nawiązując do przestawiacza kąta wtrysku - to elektrozaworek N108 (nie czujnik) który reguluję wyprzedzeniem kąta wtrysku
wracając do czujnika G28 - sprawdź rezystancję między pinami we wtyczce od strony czujnika 1+2 - wymagana wartośc to 1.0 do 1.5 kohm'a
G28 podaje sygnał indukcyjny - wrażliwy na wszelkie zakłócenia zewnętrzne - dlatego przewód jest ekranowany - jeśli czujnik G28 i przewody idące do ECU będą OK (rezystancja od wtyczki w komorze silnika do wtyczki ECU max 1.5 kohm'a) - zostają 3 możliwości - nie sprawny czujnik (mimo że nowy) zabrudzone koło nadające impulsy do G28 (opiłki metalowe etc.) uszkodzony ECU
leicht panzerwagen
chip tuning