logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
nie mogę uruchomić auta
Autor Wiadomość
czapi 

Silnik: 1,9 TDi
Wysłany: 2008-05-11, 18:04   nie mogę uruchomić auta

po włożeniu kluczyka do stacyjki nie świecą żadne kontrolki, rozrusznik działa ale nie można uruchomić auta, oczywiiscie nie zawsze.
Jak auto zimne (czasami) kontrolki zaświecą i bzyka od kopa,
Ale jak nagrzane (czasami) to tylko "widzę ciemność"
TOWARZYSZE POMOCY!
MY Z GOLFÓW MUSIMY TRZYMAĆ SIĘ RAZEM.

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-05-11, 20:03   

Tzw. kostka stacyjki jest do wymiany (nie kontaktuje). Dodatkowym objawem jest brak kierunkowskazów i sygnału w momencie, gdy nie odpala, czy tak?

czapi 

Wysłany: 2008-05-12, 19:27   

Dzięki Towarzyszu ale kostka stacyjki była wymieniona pół roku temu i przez pewien okres ato chodziło jak brzytwa. Ale teraz jakiś miesiąc temu znowu zaczoł się horror pojechałem z nim do elektryka który sprawdził przepływ prądu na kostce - ponoć jest? Elektryk pogrzebał coś przy autoalarmie (podobno było zrobione obejście przez to tak robił) minoł miesiąc nzów gitara działął jak brzytwa i zaś się zaczeło teraz jak się uruchomi auto mocno nagrzewa się przekaźnik 109 oraz 18 (drugi i trzeci od drzwi kierowcy) nie wiem co jest może mam zmienić elektryka? kolego podpowiedz.
Z góry Dzięki

pio-kla 

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-05-13, 19:05   

kolego też tak mam rozebrałem skrzynke z bezpiecznikami i niby napięcie wszędzie daje. jutro sprawdze jeszcze stacyje.też byłem niedawno u elektryka i niby wymieniał stacyjke koło miesiąca było ok ,a teraz nie mam wogóle kontrolek po przekręceniu kluczyka.jak znajde przyczyne to napisze

scols11 

Wysłany: 2008-05-13, 20:43   

Macie immobilaizer?? Jesli tak to trzeba poprawic zimne luty!!http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=75824

Zico63 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-05-13, 20:59   

Z tego wynika że jest gdzieś w obwodzie potężny, nieplanowany pobór prądu. Po włączeniu zapłonu należałoby starannie przebadać pobór przez poszczególne urządzenie (przez wyłączenie wszystkich i kolejne włączanie po jednym) - czy pobierają zgodnie z parametrami. No bo jeśli padła wcześniej kostka, dalej przekaźnik alarmu nie wytrzymał i teraz grzeją się przekaźniki sterujące (109 i 18) - to już poprostu jest dla układu za dużo!!!

czapi 

Wysłany: 2008-05-14, 04:08   

wczoraj byłem u elektryka - nowego - wyjął imitację autoalarmu fabrycznego, rozłożył go dał jakiś lut na obwodach, i alleluja działa na razie.

durecki 

Silnik: 1,9
Wysłany: 2008-05-14, 18:49   

JA MAM TAKI PROBLEM ZE GDY CHCE ODPALIĆ MOJE AUTKO (1,9 TDI 94r) TO MUSZE JE PRZYGAZOWAC DO OKOLO 2000 OBR INACZEJ NIE ODPALI. BEZ TEGO MANEWRU NIE ODPALI NAWET GDY JEST CIEPLY. PROSZE O POMOC DZIEKI

[ Dodano: 2008-05-14, 19:52 ]
A DOKLADNIE WYGLADA TO TAK PODKRECAM DO 3000 I PUSZCZAM GAZ, OBROTY SPADAJA I W OSTATNIEJ CHWILI MRUGNIE KONTROLKA SWIEC I TAK JAKBY WLACZYL SIE TRYB AWARYJNY , CYK I CHODZI NORMALNIE
:/

Suchy87 
1.9 TDI-1Z

Wysłany: 2008-05-17, 23:10   

Witam mam dokładnie taki sam problem jak ty tz. durecki , na samym początku myślałem że to coś z pompą wtryskową więc zawiozłem go do mechanika od pomp, dosłownie posprawdzał mi wszystko!!! doszedł do tego że przy odpaleniu urywa się dosłownie na pare sekund prąd w pompie-a jak dam troszke gazu to go zakręci i odpali.Najprawdopodobnie siadł IMMOBILIZER,lub alarm.Za niedługo będę jechał to gówno wywalić i zobaczymy co się okaże.

Mam takiego samego golfika jak ty:1,9 TDI 1Z 94r.

Dodam że na VAGu -zero błędów wszystko OK.

golfiak 

Wysłany: 2008-05-25, 19:30   

ja przy zakupie dostałem takiego pilotka z dwoma przyciskami, jednym czerwonym a drugi zielony. Sprzedawca powiedział, że to immobilizer. Ale chyba bateria siadła, bo nic nie działa. Czy to rzeczywiście immo ? Jeśli tak to jak działa ? Czy domyka również szyby i szyber ?

zeddicus 

Silnik: 1.9 TD aka sieczkarnia :)
Wysłany: 2008-05-31, 10:11   

Witam. Mały wykładzik z podstaw elektryki samochodowej :) :

czapi: Potrzebujesz miernika i schematu. Schemat powinieneś bez problemu znaleźć w internecie a jeżeli nie masz miernika wystarczy Ci nawet taki za 15zł z bezcłowego.
Musisz znaleźć na schemacie za co odpowiedzialne są przekaźniki które Ci się grzeją.
Na schemacie znajdziesz które z wyprowadzeń przekaźnika to styczniki a które to element sterujący. Myślę że bez problemu dojdziesz do tego które kable lecą od styczników do elementu który jest nim sterowany.
Prześledź bieg tych kabli, sprawdź czy gdzieś nie są zwarte. Duża temperatura oznacza zawsze duży prąd. A duży to oznaka zwarcia lub uszkodzenia jakiejś cewki, elektromagnesu lub tranzystora w taki sposób że powoduje zwarcie.
Możesz odłączyć element którym steruje przekaźnik i sprawdzić czy przekaźnik dalej się grzeje (tylko najpierw daj mu ostygnąć). Jeżeli nie to prosta logika wskazuje na to co jest uszkodzone. Jeżeli dalej jest grzanie musisz wziąć się za dokładne sprawdzanie kabli.
Miernikiem możesz zmierzyć trzy podstawowe parametry:
- czy pomiedzy dwoma punktami występuje napięcie (ustawienie na Volty, ustaw przedział do 20V), możesz tak sprawdzić czy do danego elementu dochodzi napięcie. Np. jak się wepniesz się styki silnika od wycieraczek to pokaże Ci 12V jak wycieraczki będą chodzić.
- czy przez dany kabel płynie prąd i jak jest on duży (ustawienie na Ampery, ustaw maksymalną wartość jaką masz na podziałce i uważaj bo jeżeli na tym ustawieniu podlączysz się przypadkiem bezpośrednio między plus a minus zasilania, to miernik zrobi takie fajne buuum (niejednokrotnie sprawdzone :mrgreen: ) )
- rezystancję między danymi punktami (ustawienie na Ohm, symbol greckiej omegi). Możesz tak sprawdzić czy kabel jest sprawny, powinien on mieć bardzo małą rezystancję rzędu pojedynczych ohmów.
Można też tym sprawdzać cewki, elektromagnesy i silniki. Elementy te mają zwykle rezystancję rzędu kilku do kilkdziesięciu ohmów, jeżeli jest równa 0 lub 1 to cewka ma zwarcie, jeżeli jest duża rezystancja to cewka jest spalona.
Trzeba też pamiętać że pomiędzy dwoma przewodami lecącymi do danego elementu nie powinno być niskiej rezystancji. Tak dzieje się kiedy jest zwarcie. Zwarcie to nic innego jak niska rezystancja pomiędzy dwoma punktami gdzie nie powinno jej być! To także sprawdź. Jeżeli nie ma zwarcia, kable przewodzą, po odłączeniu elementu sterowanego przekaźnik się dalej grzeje to szukaj przyczyny z drugiej strony przekaźnika lub w samym przekaźniku

Muszę już kończyć, jak będe miał chwilkę to może jeszcze coś podpowiem z podstaw elektryki samochodowej :)

malina242 
malina242

Silnik: 1.9 tdi
Wysłany: 2008-06-13, 17:53   

witam wszystkich.mam problem z golfem 1.9 tdi.ostatnio zostal on skradziony z parkingu lecz na szczescie policja znalazla go w lesie.lecz w tej chwili nie moge go odpalic.wazne tez jest to ze rozlaczona byla jakas plastikowa kosc z dwiema kostkami,znalazlem ja pod siedzeniem i podlaczylem i dalej nic.tzn.wszystki kontrolki swieca auto zapali ale po 1 se.gasnie a ja nigdy nie mialem takich problemow.nie mam ani zadnego alarmu ani immobilizera.prosze pomoc!!!

leopard 
POMOCNIK
kierownik zamieszania

Silnik: S/TDI
Wysłany: 2008-06-13, 18:42   

malina242 napisał/a:
witam wszystkich.mam problem z golfem 1.9 tdi.ostatnio zostal on skradziony z parkingu lecz na szczescie policja znalazla go w lesie.lecz w tej chwili nie moge go odpalic.wazne tez jest to ze rozlaczona byla jakas plastikowa kosc z dwiema kostkami,znalazlem ja pod siedzeniem i podlaczylem i dalej nic.tzn.wszystki kontrolki swieca auto zapali ale po 1 se.gasnie a ja nigdy nie mialem takich problemow.nie mam ani zadnego alarmu ani immobilizera.prosze pomoc!!!

musisz VAG'iem przeprowadzic adaptację ECU - masz jednak immo - z opisanych przez ciebie dolegliwości wynika że immo (fabryczne) jest - poszukaj kogoś z twojej okolicy - zrobi adaptację i auto będzie jeździło jak dawniej ...

BTW - zrób sobie odcięcie zapłonu dodatkowe - nastepnym razem byle amator nie weźmie auta ...

leicht panzerwagen

chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4

malina242 
malina242

Silnik: 1.9 tdi
Wysłany: 2008-06-13, 22:05   

witam Leopard.a skad on bierze impuls do immobilizera bo na pewno nie ma go w kluczyku,ponieaz otworzylem kluczyk i tam jest bateria i dioda swiecaca a wydaje mi sie ze powinna byc jakas elektronika a pozatym przy stacyjce by bylo jakies ustrojstwo a nic tam nie bylo.chyba ze zlodzieje to wyrwali,ale to by jakis slad po tym byl.pozdrawiam

leopard 
POMOCNIK
kierownik zamieszania

Silnik: S/TDI
Wysłany: 2008-06-13, 23:14   

malina242 napisał/a:
witam Leopard.a skad on bierze impuls do immobilizera bo na pewno nie ma go w kluczyku,ponieaz otworzylem kluczyk i tam jest bateria i dioda swiecaca a wydaje mi sie ze powinna byc jakas elektronika a pozatym przy stacyjce by bylo jakies ustrojstwo a nic tam nie bylo.chyba ze zlodzieje to wyrwali,ale to by jakis slad po tym byl.pozdrawiam

OK - podepnij VAG'a i zobacz jakie błędy są w pamięci sterownika ...
jeśli nie masz nic w kluczyku - wygląda na to że nie ma immo
mam pewien typ - ale to dopiero się okaze po twojej odpowiedzi na moje pytania ;-)

BTW - który rok produkcji auta ??

leicht panzerwagen

chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu