Wysłany: 2008-05-12, 18:40 Mój dieselek zaczął kopcić
Witam. Moja golfina zaczęła kopcić niesamowicie.......z tym, że nie jest to typowy dym ze spalania oleju (jak na moje oko) tylko taki typowy czarny dym jak z komina.....Może zmiejszyć dawkę paliwa?...Wtryski podejrzewam, że winne tu nie są bo pali na strzał i chodzi równiutko, a do tego moc ma konkretną....Dodam, ze ma już najechane 300.000...
Filtry wymieniłem sobie właśnie dzisiaj, pompę mam po regeneracji (z jakiś miesiąć, dwa temu), na obudowie filtra powietrza faktycznie jest dziura (od spodu) ale powietrze i tak przechodzi przez filtr..więc to odpada. Z jednego wtryskiwacza mi cieknie paliwo po silniku - wystarczy zapewne go dokręcić. Wiec jedynym możliwym rozwiązaniem chyba jest zmiejszenie dawki, chociaż zawsze na takiej jeźdeziłem i było ok.......!?
Witam pare m-scy temu mialame podobny problem, po wymianie paska rozrzadu zrobilem okolo 1000km i golfik zaczelo mi dymic jak za pekaesem.
Na poczatku myslalem ze to wina paliwa ( zazwyczaj tankuje za wschodniej granicy), wymienilem rowniez wszystkie filtry zle neistety efektu nie bylo.
Tak wiec skorzystalem z uslug warsztatu w jednym powiedzieli mi ze nie wiedza co to mzoe byc,
w drugim warsztacie w ktorym gosc zajmuje sie samymi dieslami otworzyl tylko maske odpalil silnik i odrazu pokazal mi wade, SCIETY KLIN NA WALE,
Tak wiec kolego sprawdz sobie pod maska czy wlasnie ten wal nie chodzi tak jak zosemkowane kolo, bo jezdzac dluzejj z ta usterka w pewnym momencie mzoe CI calkowiecie slilnik skasowac.
pzodrawiam mam nadzieje ze w jakis sposob pomoglem
Po kazdej wymianie paska rozrzadu powinno sie ustawiac kat ustawienia wtrysku!! Ostatnio przyjechal do mnie gosc z Sharanem z 1999 z TDI i tez mu straszna chmure puszczl podlaczylem VAG i okazalo sie za ma za bardzo przyspieszony kat. Po ustawieniu na kata i dawki(bo tez mial za wielka) puszcza dymka i to lekiutkiego ale dopiero ponad 4 tys.
Pompę mam dopiero po regeneracji, więc kąt wyprzedzenia wtrysku był zapewne ustawiony. Spróbuję zmiejszyć dawkę paliwa...zobaczymy jakie będą tego efekty.....!!! A dzisiaj na trasie właśnie zerwał mi się środkowy tłumik - kopcił jak wariat spod podwozia....
P.S. marcinwirus - w którym miejscu jest ten klin i w jaki sposób się mógł ściąć??
wazki21, jeśli pompę masz dopiero po regeneracji i od tego czasu Ci zaczął kopcić to jedż z reklamacją, u mnie tez kopci ale mam końcówki wtrysków do roboty, były na maszynie i są do niczego
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-05-17, 00:30
ja stawiam ze gdzieś ci sie zrobiła dziura w gumowym przewodzie od układu turbo
najczęsciej peka rura gumowa która wchodzi w kolektor ssacy . mi tak ostatnio kopcił i szukałem co jest w5 tylko ze ja mam program zrobiony dość mocny i szukałem przyczyny w innych rzeczach.
Ostatnio zmieniony przez SotoM 2008-05-19, 23:32, w całości zmieniany 1 raz