Wysłany: 2008-04-04, 00:16 Jakie obroty silnika na jalowym biegu 1.9 TD ?
Witam
w moim golfie na cieplym silniku mam obroty 950/min wydaje mi sie ze to troche za duzo, a moze tylko mi sie wydaje i tak ma byc ? jakie powinny byc prawidłowo ?
ale przyspieszacz ma osobno regulacje obrotów, że jak go wyciągniesz to możesz mieć np o 100 czy 200 obrotów więcej w zależności jak podręcisz, a ja mówie o obrotach bez jego uzycia, przyspieszacz jest schowany (wciśniety) odpalasz silnik (nie wyciągasz przyspieszacza wcale, cały czas jest schowany) i jak sie troche silnik nagrzeje to obroty rosną...W TDi-kach już tego nie ma bo obroty cały czas są regulowane elektronicznie i nie spadają ani nie rosną bez względu na to czy silnik zimny czy rozgrzany...
no to chyba w td jest to niemozliwe bo silnik zimny zawsze ma mniejsze obroty od ciepłego nie ma regulacji elektronicznej obrotów wiec zawsze ciepły bedzie miał wieksze obroty niz zimny.
wiec zawsze ciepły bedzie miał wieksze obroty niz zimny
no to tak chyba zawsze jest chociaż może komus trzyma cały czas równe obroty nie wiem czy jest taka mozliwość, a wczesniej jak pisałeś że masz na zimnym wyższe oboty to mówiłeś o obrotach z użyciem przyspieszacza tak? a na ciepłym bez przyspieszacza?
tak na zimnym z załaczonym przyspieszaczem mam wieksze obroty na ciepłym gdy przyspieszacz sie rozłacza obroty spadaja. w td jest mozliwosc zeby weregulowac np obroty na ciepłym na 900 , potem przyspiszac np na 950, po załaczeniu silnika na zimnym mamy 950 a na ciepłym spada na 900 tak zrobiłem u siebie i mysle ze jest ok. Co do równych obrotów na ciepłym i na zimnym to po mojemu mozna to zrobic ale tylko z uzyciem wlasnie przyspieszacza, np: na cieplym ustawiamy 900 obr. na zimnym na przyszpieszaczu tez 900 obr i po nagrzaniu silnika gdy przyszpieszac sie rozłacza zostaje 900 obr, mysle ze tak by to zadzialalo.