Wysłany: 2012-01-12, 17:33 Golf III 1,9 SDI co ile wymienić rozrząd ?
Nie wiem co ile wymienić rozrząd w golfie 1,9 SDI ,mam już zrobione 60 000 km i chyba trzeba wymienić rozrząd ,ale nie mogę nigdzie znaleźć co ile się powinno wymienić się rozrząd . Może ktoś ma wiedzę na ten temat ,to proszę o pomoc.
Tylko ciekawe czy te 60 tysiecy to juz taka graniczna wartość.
U mnie PONOĆ jest już około 60 ale narazie nie wymieniam i wątpie żeby strzeliło cos przy np 65 tysiecy.
Zrobie góra 70 tys i wtedy zmienie zapewne.
Jestem pewien że nic sie nie stanie.
Wielu nawet nie zmienia wogole i jeżdżą
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1389 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2012-01-12, 20:10
slawek5t napisał/a:
U mnie PONOĆ jest już około 60 ale narazie nie wymieniam i wątpie żeby strzeliło cos przy np 65 tysiecy.
Zrobie góra 70 tys i wtedy zmienie zapewne.
Jestem pewien że nic sie nie stanie.
Wielu nawet nie zmienia wogole i jeżdżą
a przy 64,5 tys rolka napinająca zrobi pstryk- tloki przywitają się z zaworkami i silniczek powie baj baj
a wracając do tematu owszem można poprzeciągać kilka km wymiane ale jeżeli chcesz sie cieszyć bezawaryjną i bezkolizyjną prąca swojego silnika staraj sie wymieniać wszystko na czas, skoro są ustalone takie wartości to może warto sie ich trzymać??
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Producenci części zamiennych czyt rolek, pasków i pomp wody dają gwarancje na 60tys więc dlatego jest przyjęte że po tylu przejechanych kilometrach należy wymienić chociaż oczywiście to osobista sprawa ktoś myśl że przejeździł tyle to i jeszcze pojeździ a tu pyk jak kolega Piaggio napisał i po ptakach. Z rozrządem nie ma żartów i nie ma co oszczędzać na częściach szukając tanich podróbek. Osobiście polecam firmę INA oraz SKF bardzo wysoka jakość części tych firm.
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1389 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2012-01-12, 20:39
slawek5t napisał/a:
Aha , masz cos do mnie że tak do mnie piszesz ? ?
ze co? że jak? Do ciebie?? Kolega zaczepki szuka?? Staram sie tylko Autorowi tego tematu przekazac że rozrzad to bardzo wazna sprawa z która nie warto przeciągać, i jednoczesnie odpowiedziec na jego pytanie.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
chłopaki spokojnie... to tylko rozrząd który warto po kilkudziesięciu tysiącach dobrych kilometrach go wymienić bo autko zaczyna boleć co nieco w krwioobiegu więc nie ma się co spinać i na siebie jechać bo każdy ma inne zdania czy szybciej czy póxniej zrobić to....
od tego jest forum by się wypowiedzieć i se powymieniać swoje zdania...
ja np przejechałem se już 60 tyś... a jak go sprowadzałem to nie robiłem rozrządu... więc powiem krótko na razie mnie nie stać.. oleju nie bierze wiele właściwie raz mu odswiętnie zaleje gardło... a jak będę miał robotę to mu przepłucze gardło i powymieniam zęby na nowe
" Łysy , dawaj kija " hehe . Nie no to tak w formie żartów . Spokojnie panowie i bez nerwów ; ) kolega już wie , że jak pyknie 60 000 tyś km to ma wymienić rozrząd a kłótnie są zbędne
- nie wiem jak u ciebie ale u mnie muzyczka płynie z głośniczków w reku browarek
Ja tez sobie fajnie siedze na fotelu i słucham muzyki. I też czasem browarek
Poprostu odebrałem to jako jakieś docinki. Ale skoro ok to okej
Oczywiście że najlepiej wymienić co 60 tys. Bo producent wie najlepiej.
A jak ktoś bardzo dba i ma dosc kasy to moze dla "pewnosci" wymieniać co 30-40 tysiecy. Ale też jak sie przekroczy troche te wartości to nie musimy odrazu płakać. Zawsze jest jakiś zapas. TO VW
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-01-13, 19:24
co 60-70kkm.
mozna dostac paski rozrządu wzmacniane itp. np Contitech wypuscił na rynek pasek na któryum smiało mozesz zrobic 90kkm...
niektórzy zmieniaja sam pasek wtedy ale trzeba sprawdzic rolki pod wzgledem luzu i czy wydaja jakis hałas...
osobiscie zawsze komplet - pasek , rolka prowadzaca i rolka napinajaca. koszt nie wielki ale przynajmniej masz z głowy...
co do kolegów - u tescia w byłym passacie rozrząd i głowice robiłem przy 200tys km na rozrządzie zrobił 85tyś - dopiero wymieniłem... roli były w dobrym stanie pasek nie wygladał równiez źle.
ja w moim mialem przed sprzedarza kilka km przed 60tysi i pasek nie wygladal najgorzej a golfa kupil wiesiek z parzymiechow taki to pewnie dalej polatal na nim bo nie wierze ze zaraz zmienil. znow na shenkerze jezdzilem na busie mial zrobione 62tysi i koles go wzial po mnie i pasek mu strzelil w 1 tygu. wszystko zalezy jak kto uzywa auta. jak nie jest wciskany wiecznie to ten rozrzad polata dluzej. ale jak to powiedzial moj przedmowca na takich rzeczach sie nie szczedzi bo mozna sie wpedalowac ostro
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}