Cześć! Mam problem. Kiedy ruszam z 1 we wnętrz auta drży mi cały kokpit, w miarę wrzucania wyższego biegu szarpanie zmniejsza się, a przy dużej prędkości jazdy całkowicie zanika.
Czytając posty moich poprzedników wnioskuję, że jest to przyczyna poduszek.
Co może być tego przyczyną? Proszę o ewentualne podanie ile ich jest i jak się fachowo nazywają?
Pozdrawiam!
_________________ Volkswagen III | 1.9 TDi 1994 r.
Są 3 poduszki - 2 z tyłu (za silnikiem i skrzynia) po obu stronach i jedna na środku belki z przodu. Najczęściej siada ta z tyłu przy skrzyni. Sprawdz, czy nie ma tam oleju / czy jej nie zerwało. Odpal auto (ktoś musi to zrobić) wrzuć jedynke, na naciśniętym hamulcu powoli puszczaj i wciska sprzęgło, silnik powinien się ruszać do przodu i tyłu - obserwuj te poduszki.
Inna rzecz to odpowiednie ustawienie silnika na tych poduszkach. Jak przekosisz - też będzie drżał. Regulowana też jest przednia belka pod poduszką - jak zajrzysz od dołu, to po obu stronach są po 2 śruby regulacyjne do tej belki. Żeby dobrze ustawić trzeba się trochę namęczyć. Sam nie wiem, czy jest jakiś sposób na szybkei zrobienie tego.
Pozdrawiam
obserwuj silnik w ktora strone sie unosi ja mialem to przy wstecznym i wymienilem poduszke tylnia od kierownicy pomoglo koszt wymiany okolo 40zl, w twoim przypadku moze to byc ta przednia
Silnik: 1.6 101KM Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 91 Skąd: Goleniów
Wysłany: 2008-01-16, 12:29
A ja mam podobny problem, bo w momencie wrzucenia pierwszego biegu i ruszania z postoju następuje lekkie szarpnięcie. Poduchy wszystkie wymieniłem ale nie pomogło.
drzenie kokpitu przy ruszaniu to wina tylko i wylacznie zuzycia sprzegla;/...mozesz to wyczuc....wrzuc jedynke i powolutku puszczaj sprzeglo bez gazu..jak bedzie drzal kokpit to sprzeglo...
_________________ ***************************** VW GOLF MK3 by STINGER
Mialem taki sam problem jak wy. Pdłuzcie jakas gabke pod filtr powietrza przy nadkolu tak zeby sie filtr nie ruszal i drgania minal te trgania iida po calym nad kolu i kokpit badzo trzeszczal . nie wiem jak wam ale mi pomoglo podlalem gabke silikonem i jest ok
[ Dodano: 2008-01-20, 22:13 ]
a co do podrzucania przodu to normalne wprzednionapedowcach u ojca w astrze tez tak mam
U mnie przy ruszaniu czasami zadrzy szyba od strony pasazera (calkowicie zamknieta). Jak tylko ja delikatnie odsune, tak ze nawet nie widac ze jest otwarta, to drgania ustaja...
Czy tam sie jakas uszczelke u gory wymienia w ktora wchodzi szyba jak jest calkowicie zamknieta?