Wysłany: 2007-07-18, 22:50 diesel nie pali po rozgrzaniu
Witam wszystkich.
Mam problem ze swoim dieselkiem 1,9 GTD (AAZ) + klima. Pojawił się podczas upałów które były i są od kilku dni. Po przejechaniu kilku km zwłaszcza w mieście lub korku po zgaszeniu silnika nie można go zapalić - wogóle nie reaguje na kręcenie. Jedynym wyjściem jest otworzenie maski i przeczekanie kilkunastu minut aż śilnik trochę ostygnie. Po tym czasie pali jak zawsze bez żadnych problemów. Dodam że temp. cieczy chłodzącej jest ok (czały czas ok 90 stopni), a wentylatory działają bez zarzutu, na tablicy licznikowej nie świecą się żadne dziwne światełka (jedynie wtedy gdy go kręcę próbując zapalić to kontrolka oleju miga - ale chyba ma migać, tak mi się wydaje). Wtedy też po przekręceniu kluczyka kontrolka grzania świec nie zapala się, ale wcześniej też się nie zapalała przy rozgrzanym silniku a autko paliło "od tyku". Jeśli chodzi o jazdę to nie zauważyłem żadnej różnicy, jeżdzi jak zawsze, ma moc, nie kopci, ma równe obroty. Proszę o pomoc co może blokować zapłon po rozgrzaniu się silnika. Dodam że nie gaśnie podczas jazdy, ale blokuje zapłon po wyłączeniu silnika. Dzięki
ja własnie po wymianie rozrzadu tez tak miałem gasł mi po przejechaniu jakis 2 km jak się troche nagrzał, podłaczyłem go pod kompa i wyszło że czujnik temperatury paliwa jest walniety po wymiania wszystko jest wporzo smiga az miło
Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2008-03-10, 16:59
Kupiłem go jakieś 3 miesiące temu i juz tak miał rozrząd niedawno wymieniałem i bez zmian po drodze mi nie gaśnie dopiero jak zrobię ze 20km nagrzeje sie i sam go zgaszę to niemogę go znów ocucić rozrusznik kręci ale nie chce załapać moze to od tej pompy bo mi galancie pali?
Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2008-03-13, 08:17
Dzieki panowie za rady ... zmniejszyłem dawkę paliwa na pompie bo mi galancie palił i prawdopodobnie przez to niemógł odpalic bo sie zalewał
Pozdrawiam