witam mój 1.9tdi 90km pali 8,5 w mieście litra na 100 km biegi zmieniam maksymalnie przy 2500 obrotów zregóły 2200 rozpędzam go do 90-100 dodam żę klimatronik mam włączony cały czas bo nawiewy mi smierdzą jak jest na ECON co z nim zrobic bo tyle to chyba dużo
Szafa, po pierwsze na klimie bedzie Ci palił od 1l -1,5l więcej niż beż klimy a jak ci śmierdzą nawiewy to proponuję albo zainwestować 100zł w odgrzybianie klimy w serwisie lub kupić sobie filtr kabinowy z węglem aktywnym ok.: 40zł i odświeżacz z odgrzybiaczem do klimy robi sie to tak że zapalasz auto włączasz klime na max i dajesz obieg zamknięty a tą puszkę ze sprejem wkładasz do auta i czekasz 15 min z resztą pisze na opakowaniu co i jak i dodam że taką operację powinno sie przeprowadzać raz w roku jak ma się klime w aucie
odgrzybiałem klime 3 razy różnymi środkami plakiem sam wcześniej robił mi to kumpel od klimatyzacji gratis sprajem jakimś potem mi robił innym mówił że lepszym tylko wtedy nie miał takiego ale z filtrem z węglem nie próbowałem filtr klimatyzacji czy nawiewu jak nawiewu to gdzie on jest???
Szafa, jaki masz przebieg?? bo tak ze 7l jak na diesla to troszke za duzo mogę się mylić...
Szafa napisał/a:
różnymi środkami plakiem sam wcześniej robił mi to kumpel
od kiedy się plakiem odgrzybia klime plak jest do konserwacji i nabłyszczania plastików A ten preparat musi mieć środek grzybobójczy bo inaczej nici z odgrzybiania
Filtr kabinowy masz na podszybiu od strony pasażera podnosisz maskę odkręcasz plastik przy podszybiu i tam jest filtr
Silnik: AhU Pomógł: 6 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 574 Skąd: siedlce/okolice
Wysłany: 2008-11-01, 18:48
zgadzam się,,,,niemały przebieg,,,szerokie kapcie, krótkie trasy(niezdąży się rozgrać)
bite 7 litrów!!!!!bez klimy,,,
1.9 tdi 90km Leon pali tak samo miasto i klima 8,5litra,,,,ale cegła na Gazie!
nie wiem to ja chyba powoli jezdze bo mi jeszcze nie przekroczyl 6l w miescie i tesh pokonuje male odcinki do pracy 5km. a tak srednio to 5.6l tylko miasto
[ Dodano: 2008-11-01, 21:30 ]
aha szafa widze ze jestes z bdg gdzie jezdzisz do mechanika z golferkiem mozesz cos polecic do kogo na komputer bylbym wdzieczny
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-01, 22:42
jak dla mnie to nie normalne zeby palił 8.5L jeżdżąc na klimie... mój teśc ma passata B5 90km AHU jeździ cały czas na klimie tak samo kręci go do 2500obr. i mu pali 7L...
Szafa, pojedź na komputer. na sprawdzenie jak pracuje paliwo i turbina. moze turbo słabo tłoczy.dostaje leje paliwo a mało powietrza.a zmieniałeś filtr powietrza??to ma bardzo duzy wpływ...
ja tez mam problem ze mi duzo pali nie powiem bo delikatnie nie jezdze ale gdy zalałem caly bak to przejechalem tylko 677 km.czyli wyliczylem se ze spalił mi 11 litrów czyli kosmicznie duzo dlugich tras nie robie.Aha i jeszcze mam tak ze gdy go odpale i jeżcze spokonie asz spadnie mi na komputerze spalanie do zalurzmy 6 czy 6.5 litra i puzniej dostaje po gazie to podskoczy zalurzmy do 7 i wskazowka od paliwa nie spada tak szybko a gdy trafi sie ktos chetny zeby sie poganiac i jak na kompie mam ze pali mi np. 8 litrow i dostanie po gazie to potrafi podkoczyc nawet do 11L.(z rana nie dawno odpalony) to wskazowka opada jak glupia; co to moze byc pomócie chłopy.
marcinkoz firma plak robi wiele różnych preparatów między innymi odgrzybiacz klimatyzacji po nim długo było swieżo bo jest zapachowy ale tylko na klimie bo jak nastawiam na ECON to śmierdzi
[ Dodano: 2008-11-02, 18:34 ]
ksenonn
a w stacji co robią??? psikaja tym samym płynem i biorą za to 200 chyba że kozacka stacja to maja lampe bakteriobujczą ale taka lampa działa tylko tam gdzie świeci no chyba że jest na jakims więżu nie widziałem takiej lampy więc ciężko mi powiedzieć
golfik jest z 97 roku ma 260 tys i chyba nie był odgrzybiany ani razu stał przez zime i dostał mega grzyba nie bierze oleju nie dymi zrobiłem nim 6 tyś i olej na tym samym poziomie robie krótkie odcinki z regóły może w tym jest przyczyna w tym tygodniu jade na komputer
[ Dodano: 2008-11-02, 19:55 ]
zadzwoń do mnie to Ci przewine temat 666-345-725
[ Dodano: 2008-11-02, 19:56 ]
golfik 1986
zadzwoń
[ Dodano: 2008-11-02, 19:56 ]
to zadzwoń do mnie to do golfika sory za zamieszanie
[ Dodano: 2008-11-02, 19:58 ]
sotoM
leopard
jak pisałem jade w tym tygodniu na kompa
[ Dodano: 2008-11-02, 20:33 ]
ksenon
napisz co ty o tym myslisz o tym co napisałem i o tym co teraz pisze ja słyszałem że jak samochód nie był odgrzybiany tyle lat to już niczym nie odgrzybisz
serwis klimy powinno sie robic raz do roku, najgorsze jest nieuzywanie klimy dluzszy czas np. zima
mysle ze najlepiej bylo by sie szarpnac i pojechac do jakiegos warsztatu na konkretne czyszczenie klimy, bo jak sam napisales polsrodki niezbyt sie sprawdzily