witam wiem ze jest PODObny temat ale napisze nowy bo potrzebuje szybkiej odpowiedzi..!
chodzi o to ze długo pali mi golf .. swiece zarowe mam dobre bo sprawdzałem .. długo trzeba kreci aby zapalał / co moze byc przyczyna?? golf 3 tdi 1.9
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
tzn czy kopci no taki mały dumek ale nie duzy... jak ciepły to nie kopci tylko zimny.. i jak ciepły to tez nie odrazu zpali tylko 5 cekund trzeba zakrecic rozrusznikiem
hhmm zapowietrzony?? ale chyba nie bo one sie same odpowietrzaja. jakis problem z pompa wtryskowa rozszczelnienie albo elektronika?? kumpel mial z 2.5 problem elektronika pompki i mial problemy na zimnym i cieplym z zapalaniem. cos tez kiedys czytalem ze ludzie maja problemy z kostkami stacyjki ze sie sypia i problemy z odpalaniem nie wiem niech ktos inny cos powie
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
witam ! mam taki problem .;/ głownie z tym odpalaniem .. sprawdziłem swiece sa dobre .. filter nowy .. zaworek wstawiony .. ale sprawdziłem czy dochodzi mi prad do swiec i tu jest problem bo nie dochodzi wiec co mam teraz zrobic co dalej??
Pogoglowałem 3 minuty i znalazłem cos takiego : (ale nie daje reki uciąć czy to prawda :
""
BAREEK przekaźnik 109 jest odpowiedzialny za zasilanie sterownika silnika i elektrozaworu N109 na pompie wtryskowej. Jeśli padnie objawia się to tym, że nagrzewa się w czasie jazdy zbyt mocno przez co rozłącza zasilanie na pompie i wtedy samochód przygaśnie albo całkiem zgaśnie. W tym czasie mrugnie też kontrolka świec żarowych i niektórzy myślą, że to padnięte świece Przy odpalaniu auta padnięty przekaźnik 109 objawia się tym, że kontrolka świec żarowych nie zapali się nawet na chwilę, a auto w ogóle nie zapali. Wymień przekaźnik 109 a problem ustąpi.
Co do bezpieczników świec żarowych to są 2, a przekaźnik od świec ma numer 103. Jeden bezpiecznik znajduje się w komorze silnika, jest to cienka blaszka w przezroczystej plastikowej obudowie, a drugi jest za tablicą bezpieczników, duży (u mnie biały) bezpiecznik 80A, do którego dochodzą 2 grube przewody, czerwony i czerwono biały. Musisz ściągnąć tablicę bezpieczników z uchwytów i dopiero będziesz miał do niego dostęp.
""
wiec tak . wsiadam do samochodu prubuje go odpalic i jest tak ..-
przekrecam kluczyk pala sie wszystkie potrzebne kontrolki tak jak powinno byc. przejezdzam kilka km samochod gasnie i kontrolka od ładowania swiec zaroych bardzo słabo a pozostałe dobrze . wiec probuje odpalic dalej .. krece rozrusznikiem .. rozrusznik kreci wszystko ok ale dalej ta kontrolka nie pali sie dobrze .. dzwiek silnika jest tak jak by nie dostawał paliwa ...
wiec dalej czekam chwile 2 min i jest ok samochod odpala i pali sie wszystko ok ... ale dalej po przejechaniu znowu to samo
probowałem brac na krotko przy pompie mam taka kosteczke i tam dałem "+" z akumulatora i do puki trzymałem tam to kontrolka sie swieciła prawidłowo
probowałem brac na krotko przy pompie mam taka kosteczke i tam dałem "+" z akumulatora i do puki trzymałem tam to kontrolka sie swieciła prawidłowo[/quote]
Pozwoliłem sobie zapożyczyć z sąsiedniego forum. Masz tutaj wszystko szczegółowo opisane: