Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 224 Skąd: z golfa ;)
Wysłany: 2010-10-19, 16:58 Brak mocy w AFN
Witam. Zmagam się od dłuższego czasu z jednym i tym samym problemem. Otóż, jak kupiłem auto, to VW przyspieszał ładnie i pięknie, aż któregoś dnia przestał. Okazało się, że turbina w ogóle nie była wyregulowana itp. Jeździł super, ale znowu przestał. Raz na dwa miesiące miałem jakiś błąd na komputerze i coś mi tam robili - przeważnie zmieniali wężyki parciane podciśnieniowe i działał, albo coś tam innego.
Ostatnio jednak jest dziwnie. Auto dochodzi do 120km/h (strasznie wolno!) i odczuwam coś takiego, jakby wpadał w coś i przez to przestaje się rozpędzać. Więcej nie idzie, a jak pójdzie, to z górki. Silnik jakoś tak się męczy i nie jestem w stanie stwierdzić, czy turbina działa. Miałem błąd 00527 i 00575. Pierwszy zniknął po wymianie czujnika ciśnienia doładowania, a z drugim nadal jest źle, bo wymiana przepływomierza nie pomogła. Dziś przedmuchano mi zawór N75 i "gruszkę" od turbiny i nagle zaczął jechać, ale po chwili znowu stanął. Ma tak, że raz jedzie, a dwa razy nie, bo czasami się odtyka coś.
Silnik: Audi A4 B5 Avant 1.6 AHL 101 PS Pomógł: 9 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 774 Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 2010-10-19, 19:48
bo zawór trzeba wymienić a nie przedmuchać ... N75 a N18 do diagnosty. A jak zgasisz silnik (tylko nie przy 120km/h) i zapalisz ponownie w czasie jazdy to coś sie zmienia ? Chodzi mi tu o wyłączenie zapłonu i ponowne (restart) ...
Auto dochodzi do 120km/h (strasznie wolno!) i odczuwam coś takiego, jakby wpadał w coś i przez to przestaje się rozpędzać. Więcej nie idzie, a jak pójdzie, to z górki.
Klasyczny "NOTLAUF". taki "tryb awaryjny" silnika, żeby tylko do serwisu dojechać
nitroo napisał/a:
Miałem błąd 00527 i 00575. Pierwszy zniknął po wymianie czujnika ciśnienia doładowania, a z drugim nadal jest źle, bo wymiana przepływomierza nie pomogła.
A to bardzo ciekawe, bo:
527 Czujnik temperatury kolektora dolotowego - G72
575 Ciśnienie w kolektorze dolotowym
Wymieniałeś to sam, czy robili Ci to w warsztacie W każdym razie niepotrzebnie zmieniałeś czujnik Ciśnienia doładowania i przepływkę.
Pierwszy błąd (527) nie ma nic wspólnego z ciśnieniem doładowania, może oznaczać nieprawidłowe działanie lub kompletne rozwalenie się czujnika temperatury powietrza doładowanego który jest w róże dolotowej między intercoolerem a kolektorem dolotowym.
Drugi błąd (575) nie ma raczej nic wspólnego z przepływką a właśnie z ciśnieniem doładowania (dokładnie zbyt wysokim ciśnieniem). Przyczyną takiego stanu rzeczy jest źle działający lub kompletnie niedziałający zaworek N75, który nie odcina w odpowiednim momencie doładowania (w wersjach 90-konnych otwiera westgate, w wersji 110-konnej przestawia kierownice spalin).
Najlepiej, jak byś miał znajomego z takim samym silnikiem i na chwilę zamienił się z nim tym zaworkiem. Jeżeli wszystko wróciło by u Ciebie do normy znaczyłoby wtedy, że zaworek jest do wymiany.
Jeżeli nie masz takiej możliwości, to zostaje metoda "łopatologiczna" czyli kupno nowego zaworka.
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 224 Skąd: z golfa ;)
Wysłany: 2010-10-19, 20:21
morsdicti napisał/a:
bo zawór trzeba wymienić a nie przedmuchać ... N75 a N18 do diagnosty. A jak zgasisz silnik (tylko nie przy 120km/h) i zapalisz ponownie w czasie jazdy to coś sie zmienia ? Chodzi mi tu o wyłączenie zapłonu i ponowne (restart) ...
Często pomaga i nagle się rozpędza.
Snejk18 napisał/a:
Wymieniałeś to sam, czy robili Ci to w warsztacie W każdym razie niepotrzebnie zmieniałeś czujnik Ciśnienia doładowania i przepływkę.
Często pomaga i nagle się rozpędza.
Tak jak pisałem "NOTLAUF"
nitroo napisał/a:
Snejk18 napisał/a:
W warsztacie mi to zrobili.
Czyli najprawdopodobniej Cię naciągnęli... skoro problem nadal pozostaje.
Jak by coś było nie tak z turbawką to raczej miała by kłopoty z napompowaniem odpowiedniego ciśnienia a nie ma w błędach czegoś takiego jak "za niskie ciśnienie".
Chociaż, w AFN-nie może być jeszcze jeden problem.
Zapieczone kierownice spalin wewnątrz turbiny (to ten element, którym steruje zawór N75).
Trzeba by ręką sprawdzić czy ramię które wychodzi z turbiny (jest połączone z gruszką) normalnie się porusza. Czy nie ma dużych oporów ani "skoków".
Jeżeli ono się rusza bez problemów, to zostaje już raczej tylko N75.
Wysłany: 2010-10-20, 09:13
leopard napisał/a:
nitroo napisał/a:
A ten log, który zamieściłem, jest dobry
nie
To powiedz mi proszę, jak zrobić odpowiedni log.
Zauważyłem takie oto rzeczy:
1. Jak przestanie się rozpędzać i zgaszę go, a następnie zapalę ponownie, rozpędza się.
2. Traci moc przy wyższych obrotach, jak np. na trójce ma 80 km/h i obroty wzrastają, spada moc. Przy jakich obrotach włącza się turbina?
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-10-20, 16:30
nitroo napisał/a:
I co mam wybrać w VAG-COM
VAGcom silnik->bloki wartosci mierzonych wybierasz w oknie 3 kanały 003/008/011 na dole okna bedzie przycisk log ->start/stop logujesz zapisane logi wg opisu - wysyłasz na serwer rtnetu http://vaglog.rtnet.pl/ ->wklejasz linki z logami do postu - resztę zinterpretuja userzy forum ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
nie ma w błędach czegoś takiego jak "za niskie ciśnienie".
jest
Hmm.. byłem święcie przekonany, że nie ma
leopard napisał/a:
Snejk18 napisał/a:
Zapieczone kierownice spalin wewnątrz turbiny (to ten element, którym steruje zawór N75
i tu szukać trzeba przyczyny powstawania błędu 575
zaprzeczą/potwierdzą to logi dynamiczne VAG'iem ( 01->08->011)
N75 w AFN'ach rzadko padaja - w większosci przypadków winne sa zapieczone kierownice spalin
Na początku tłumaczyłem według swoich doświadczeń z 1Z-em.
Potem przypomniałem sobie, że w AFN-nie działa to wszystko trochę inaczej i trochę inne części się psują