Silnik: 1.9 TD Pomógł: 47 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 1344 Skąd: TJE
Wysłany: 2010-02-22, 22:21
krzemyk napisał/a:
Dzisiaj dotarła paczka z pinem,w sobote zakładam i zobaczymy efekty.Pozdrawiam.
Zakładaj zakładaj bo warto,zaopatrz się w młotek bo pewnie LDA masz zapieczony i śruby tak łatwo nie puszczą...noi zaznacz miejsce położenia membrany...
LDA zapieczone?Gdzie to dokładnie jest i chyba musze troche więcej poodkręcać żeby dostać się do tej membrany gdyż mam jeszcze te blachy z lewej strony.O tym zaznaczeniu pamiętam a czy jeszcze musze o czymś pamiętać i czy ten pin jest poprostu wkręcany?Pozdrawiam.
Silnik: 1.9 TD Pomógł: 47 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 1344 Skąd: TJE
Wysłany: 2010-02-27, 12:02
krzemyk napisał/a:
LDA zapieczone?Gdzie to dokładnie jest i chyba musze troche więcej poodkręcać żeby dostać się do tej membrany gdyż mam jeszcze te blachy z lewej strony.O tym zaznaczeniu pamiętam a czy jeszcze musze o czymś pamiętać i czy ten pin jest poprostu wkręcany?Pozdrawiam.
Tak pin jest wkręcany.Poczytaj sobie... tu masz moją fotoporadę :
Dzisiaj chciałem zmienić mojego pina ale okazało się że jest ciut za gruby(pin jest toczony a nie orginalny)ale to nie jest problem gdyż jeszcze go dotocze.Srednica powinna chyba mieć 12mm.jeśli się nie myle ale gdy wyciągnołem stary z pompy to zobaczyłem coś takiego przepraszam że zdjęcie jest takie niewyrazne ale chodzi o to że ten pin jest okrągły z płaską jedną ścianką a na fotografi z forum orginalny pin wyglądał troszke inaczej.Dlaczego.Pozdrawiam.
ja miałem seryjnie inny pin niz Twój bo mój był też taki walec ale miał lekkie wycięcie i był asymetryczny więc dało sie go troszke regulować, ale nie masz powodu do zmartwień raczej powienieś sie cieszyć że poczujesz wyrazną różnice w jezdzie skoro miałes tam wepchany taki bolec... a takie pytanko z czystej ciekawości, czy widzisz kreske na tym pinie? mozesz zmierzyć jej długość i mi napisać?
Kreske było widać,jak przetocze tego nowego pina to wyciągne starego i zmierze.Nowy jest szerszy o 5 setek.Prawdopodobnie we wtorek będzie zrobiony to zaraz zakładam.Aha,a jak będzie więcej ztoczone i będzie luzniejszy to czego moge się spodziewać po założeniu?Pozdrawiam.
Wysłany: 2010-02-28, 23:17
kajtek napisał/a:
a takie pytanko z czystej ciekawości, czy widzisz kreske na tym pinie? mozesz zmierzyć jej długość i mi napisać?
Kajtek jeśli chodzi Ci o kreskę na "ori pinie" to ma ona dokładnie 9 mm,a jeśli chodzi Ci o pina od 1.6 TD to mogę Ci sprawdzić bo wkrótce rozbieram pompę (govemod,timemod)
krzemyk napisał/a:
jak będzie więcej ztoczone i będzie luzniejszy to czego moge się spodziewać po założeniu?Pozdrawiam.
Przyrostu mocy a w związku z tym pompa będzie przetłaczała więcej ON czyli tak jak ma być...hm...no jeszcze uszczelka może nie wytrzymać czyli tzw o-ring i część ON będzie się wylewała(bardzo małe ilości ale widoczne).Po zmianie na pina od 1.6 TD (ścięty) tak miałem...zestaw uszczelek pomógł
Przed chwilą założyłem mojego pina.Jest troszke bardziej żwawy ale szału nie ma.Teraz kolej na turbinke i zwiększenie dawki paliwa.Mam nadzieje że to już bardziej odczuje.Pozdrawiam.
Wysłany: 2010-03-01, 10:21
krzemyk napisał/a:
Przed chwilą założyłem mojego pina.Jest troszke bardziej żwawy ale szału nie ma.Teraz kolej na turbinke i zwiększenie dawki paliwa.Mam nadzieje że to już bardziej odczuje
A ustawiłeś go największym wcięciem do cięgna który wychodzi razem z wciśnięciem gazu?Najpierw podkręć turbawke potem zajmij się dawką paliwa.Co tam siedzi u Ciebie za turbawka KKK czy Garret?
Wysłany: 2010-03-01, 13:45
garas1 napisał/a:
krzemyk tabliczka znamionowa jest z boku turbiny z lewej strony
Zgadza się podejrzewam ze masz łatwą do podkręcenia K14 ale sprawdz u mnie wlepa tez jest w tym miejscu...polecam Ci zakupić taki srodek czyszczacy firmy WURTH "zmywacz uniwersalny" zmyje wszystko smar i reszte syfu a łatwiej odczytasz wlepkę.Oczywiście wskaźnik turbodoładowania obowiązkowo musisz zakupić