Wysłany: 2012-02-04, 17:45 błąd numer 575 Cisnienie w kolektorze dolotowym
Podpinałem dzis fure pod kompa i wyskoczył mi włąsnie ten błąd jak w temacie co mam zrobić żeby to naprawić dodam że samochód przyspiecza dynamicznie na każdym biegu turbina kreci już od samego początku tylko na 5 i 4 nie raz jak mam ostro pedał gazu wsisniety na maxa potrafi sie wyłaczyc jak by przeladowanie turbiny
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1389 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2012-02-04, 18:35
łapiesz typowego "Notlaufa" wystepuje on wlasnie na 4 i 5 biegu, poniewaz turbina pompuje wieksze cisnienie niż powinna. Na poczatek sprawdz wszystkie gumowe wężyki czy są szczelne. winowajcą rowniez może być N75- zaworek który steruje sztangą turbiny. Jeżeli mowa o silniku AFN-110 konnym to turbo ma zmienna geometrie łopatek, i byc moze włąnie w zmiennej geometrii może być przyczyna przeladowania, bo łopatki sie zapiekły.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
jakoś na początku wakacji miałem regeneracje turbiny i wydałem na to chyba z 700 zł i też na 4 i 5 tak potrafiło się zrobić . to może ten zaworek w jakiej to może być cenie
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1389 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2012-02-04, 19:31
N75 ori Pierburga jest dosc drogi i zalezy gdzie np. u mnie w sklepie zarzyczyli sobie 280 zł dokładnie posprawdzaj wszystkie gumowe weżyki bo byc moze na nich wystepuje nieszczelnosc, a co do turbiny jezeli jezdzisz stylem "emeryckim" to mogła sie zapiec geometria
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Zobacz czy sztanga pracuje w pełnym zakresie. Możliwe, że po regeneracji pierścień kierownic został założony odwrotnie i sztanga nie będzie dochodziła do tego ogranicznika na korpusie turbiny.
""Masz AFNa a tam 90% notlaufow to przeladowania spowodowane zla regulacja zmiennej geometrii. Zawalone sadza lopatki nie ruszaja sie albo nie ma co sie ruszac bo gruszka jest zgnita. Turbina zregenerowana a sztanga pewnie rozregulowana i w ogole nie sprawdzony blok 011 zeby sprawdzic co jest z doladowaniem.""
wszystko sprawdzone turbina jak nowa gruszka tez w dobrym stanie tylko na tej 4 i 5 nie raz potrafi sie wyłączyć jak jadę sobie np 90 i wcisne gaz na cala pizd... na 5 biegu to potrafi sie przeładować
To trzeba kolego sprawdzić VAG-iem , bo w takiej sytuacji przez internet nikt Ci nie jest w stanie stwierdzić co tak naprawdę się dzieje . Zrób logi wstaw na forum a na pewno ktoś Ci podpowie co może być nie tak.