witam serdecznie koledzy
wiem ze tematow o braku mocy bylo od groma bo przeczytalem chyba wszystkie przez ostatnie dni ale nic mi nie pomoglo mianowicie:
silnik 1Z 90KM
silnik nagle rano po odpaleniu i przejechaniu kilku km zaczal tracic na mocy od poczatku obrotów do konca na kazdym biegu..
mam zegar od turbiny zawsze cisnal ok 0.6bar a teraz cisnia od zera do -0.2/-0.3
byl zalozony sporotwy filtr powietrza ale odkog go mam tak jest i nic sie nie dzial na roze dolotowej jest zrobiona specjalna dziura po co? nie wiem..
Samochod sptrasznie kopci na szaro/siwo/bialo nie na czarno ani niebiesko.. ale to kopci tak obrzydliwie ze sie nie da za mna jechac
podpinalem VAG i 0 bledow
podmienialem od 2 kolegow zawor N75 i to samo
sprawdzalem weze szczelne..
przeplywka ok tez wymienialem
co dzis zauwazylem to w wezyki caly czas idzie powietrze z paliwem a po drugiewezyk ktory jest podpiety do kompa zasysa powietrze tak powinno byc?
Prosze pomozcie bo brak mi juz sil..
odrazu pisze nie umiem zrobic logow dynamicznych..
SotoM, ale jak zobaczyc czy turbo zyje? duzo oosob mi mowilo ze moze paliwo zamarzło ale ja to wykluczam bo wczesniej juz 2x na chwile mi sie taka rzecz stała ale tak jakby sie "odwiesiło" i hulalo a teraz to juz kaplica..
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-02-05, 17:26
Ciezko powiedziec co autor mial na mysli ale
brayan_v napisał/a:
na roze dolotowej jest zrobiona specjalna dziura
Tam to powinien byc podlaczony czarny przewod od zaworka n75. Chyba, ze to jakas "specjalna, inna", druciarska dziura.
brayan_v napisał/a:
drugiewezyk ktory jest podpiety do kompa zasysa powietrze
Ten wezyk powinien byc podpiety do krocca na kolektorze ssacym.
brayan_v napisał/a:
odrazu pisze nie umiem zrobic logow dynamicznych..
Instrukcja na forum jest, nic trudnego.
I tak wklej zdjecia jak ten silnik wyglada to za pewne misz-masz pod maska.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1389 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2012-02-05, 17:32
odkrec plastikowa rure ktora jest przykrecona do turbo na dwie srubki klucz 10- zdejmij ją i paluszkiem poruszaj za wałek- dopuszczalny luz na wirniku to ok 1mm, ledwo wyczuwalny. A jadąc i dodając gazu na wskazniku widzisz ze turbina wstaje? podnsi cisnienie? czy niezaleznie od obciązenia cały czas wskazuje zero?
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
I tak wklej zdjecia jak ten silnik wyglada to za pewne misz-masz pod maska.
Również to polecam.
Ja jak kupiłem golfa to też n75 był źle podpięty. a ten od kompa również był luzem.
Pewnie ktoś kombinował tak aby auto jakos jechało. (n75 był popsuty)
Poszukaj schematów jak to ma byc podłączone.
Dopiero potem sprwdzaj jak auto idzie
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-02-08, 10:10
Zaslep jak najszybciej to cos w dolocie. Przeciez caly czas wszystkie syfy, kurz spod maski ciagnie do dolotu.
n75 z tego co widze jest dobrze podlaczony (przynajmniej przy samym zaworze). Jak dalej przewody ida i do czego tez sprawdz.
Gdzie te przewody od trojnika ida? Jeden do wskaznika doladowania, drugi do komputera?
Ktory przewod nie jest do niczego podlaczony i zasysa powietrze?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0