Silnik: 1.9 TDI AHU Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 23 Gru 2007 Posty: 157 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-12-23, 16:35 1.9 TDI jaki olej do silnika, spalanie
Witam. Posiadam golfa 1.9 TDI (wersja 90 konna)n96 rok 170 tyś przebiegu chciałbym się dowiedzieć jaki wlać do niego olej przy wymianie ponieważ auto zostało ściągnięte z Holandii i nie wiem jaki był olej lany ponieważ nie posiadam żadnej informacji na ten temat. Oraz chciałbym się zapytać także jakie jest średnie spalanie przy takim silniku i normalnej jeździe wiadomo czasem jak można to się mu przydepnie albo jak niech ktoś udzieli informacji jak najlepiej sprawdzić ile pali oraz jaką jest rezerwa w tym samochodzie. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 36 Dołączył: 17 Lis 2007 Posty: 130 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-12-24, 01:13
Jeżeli nie wiesz na jakim oleju jeżdzil to lej mineralny (może 15W40).A spalanie sprawdzisz lejac na stacji do pełna i po przejechaniu np.100 km znowu nalej do pelna i zobaczysz ile nalales(tyle pali na 100).Ale myślę, że około 6.5l.Sam mam taki silnik ale nie sprawdzalem dokladnie.Zbiornik jest 55l.(rezerwa przypuszczam ze 7 l, ale nie wiem na pewno)
_________________ Jeżeli to co napisałem Ci pomogło to ...:D
jezeli zalejesz mineralny tj. 15W/40 po jakims czasie moga ci klepac hydroelementy najlepszy wybor polsyntetyk 10W/40 minimum CF . jezeli chodzi o spalanie to niewiem skad sie wzielo 7 litrow ,chyba ze zmieniasz biegi przy 3,5 tys. tylko po co !
cze.
Silnik: 1.9 TDI AHU Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 23 Gru 2007 Posty: 157 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-12-24, 22:08
To teraz już sam niewiem który olej lać A bieg czasem się trafi przy tylu zmienić jak nie więcej no czasem trzeba depnąć ale dokładnie niewiem niesprawdzałem ale z tego co liczyłem ostatnio to pali około 6.5 litra w zimę
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 36 Dołączył: 17 Lis 2007 Posty: 130 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-12-24, 23:07
Robson polecasz półsyntetyk.A jeżeli wcześniej był mineralny?Mogą powstać nieszczelności i silnik będzie lać.To moje zdanie.Ja nie ryzykowałem i zalałem u siebie mineralnym.
_________________ Jeżeli to co napisałem Ci pomogło to ...:D
rozumiem twoje obawy piootrek ,dlatego nie polecam pelnego syntetyku. olej mineralny nie posiada wlasciwosci myjaco-pluczacych przez co zapychaja sie wczesniej wspomniane hydroelementy . jest olejem gestrzym przez co pozniej dociera np. do turbiny. do starego diesla byloby to ryzyko ,ale do tdi ?
pozdrawiam
Wysłany: 2007-12-25, 17:11
Robson o ile wiadomo mi z zegarów to przebieg wynosi 170 tyś ale niemam pewności że jest to oryginalny. Ale chyba postawie na Mobila 10w40 turbo diesel jak napisał COD TDI a ten olej polecił mi także mechanik który specjalizuje się w VW a głównie w Golfikach.
Ja natomiast zamówiłem sobie Castrol Magnatec Diesel 10w40 i taki zamierzam wlać. Nie ukrywam, że nad wyborem zaważyła m.in. cena i niemieckie pochodzenie. Nie wiem na czym wcześniej jeździł mój motorek, ale 1/2syntetyk mu nie zaszkodzi. Jeśli chodzi o Castrol, to opinie są mocno podzielone. Część uważa, że to zły olej, inni go chwalą. Prawda jest taka, że dzisiejsze oleje są w zasadzie ze sobą bardzo porównywalne. Za starych czasów diesle jeździły tylko na nieśmiertelnym Superolu i też było dobrze Castrol, Mobil, Elf ... wszystko się nada do silnika, jeśli tylko zaleca go producent. W naszym wypadku chodzi o zgodność ze specyfikacją np. VW 505.00.