1.9 TD brak mocy...

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderatorzy: JuniorMOD, Moderator

1.9 TD brak mocy...

Postprzez mariuszolecko » 13 mar 2012, o 20:25

Witam wszystkich.

Moj pierwszy post...

wiec tak. Mam swojego poczciwego golfa od października. Bylo wszystko dobrze az do tegorocznych mrozów kiedy to ropka zgestniala... auto jechalo max 60-70 km/h
w tym czasie nie wiem co sie zrobilo... ale jak by ktos zabrał polowe mocy. Turbo sie nie wlacza. Sprawdzalem wirnik w srodku... ma luz moze 1 mm. Chodzi dosyc glosno... najpierw myslalem ze to cos z alternatorem i tymi rolkami itd... alternator po remoncie tydzien temu , hałas ustał ... zrobilem 200 km, i znow hałas. Medyk powiedzial ze pompa wody( lekko kapalo). No to dzis pompa wody i rozrzad wymieniony. Wg mnie halas moze mniejszy... no ale medyk powiedzial ze tak ma byc. No ale nadal turbo sie nie wlacza... Pali mi srednio 7 ropy. Do 70 km/h rozpedza sie ale slabo ... potem do 90 to trzeba czekac. Biegi musze zmieniac tak : I do 20km/h, II do 35 km/h, III do 45 km/h, IV do 65 km/h no i piatka. Zmieniam tak biegi bo na danym biegu nie ma sensu dluzej krecic bo po prostu nie przyspiesza i tylko wyje. Plynu chlodzacego ubywalo troszke ale mysle ze po zmianie pompy juz bedzie dobrze. Oleju ubywa ale tylko jak szybciej jeżdze. Jak jade do 70km/h nie ubywa. No i do 70 jest siako tako cicho w aucie. Potem juz glosno bardzo. ... dymek z rury bialy ale bardzo mało. ... Co zrobic zeby te auto jechalo ... bo teraz ledwo sie toczy. Wpakowalem w tym miesiacu juz 800 zl;/ ... a na turbo juz kasy brak.
mariuszolecko
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 mar 2012, o 20:11
Lokalizacja: google

1.9 TD brak mocy...

 

Postprzez garas1 » 13 mar 2012, o 20:32

mariuszolecko napisał(a):Wpakowalem w tym miesiacu juz 800 zl;/ ... a na turbo juz kasy brak.

To trzeba było zakupić turbinę a potem patrzeć co się dalej dzieje dzieje.
Jeszcze jedna możliwość filtr paliwa wymień na nowy
Avatar użytkownika
garas1
Gaduła
 
Posty: 721
Dołączył(a): 29 wrz 2008, o 20:02
Lokalizacja: Węgliniec

Postprzez mariuszolecko » 13 mar 2012, o 20:35

zapomnialem napisac:) filtr paliwa byl zmieniony od razu w te mrozy. Potem juz ani razu z ropa nie bylo problemu
mariuszolecko
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 mar 2012, o 20:11
Lokalizacja: google

Postprzez krysek0309 » 13 mar 2012, o 20:57

mariuszolecko, w takim razie turbo, mozesz też skontrolować wszyskie weże i wężki od turbo moze któryś pękł w te mrozy. obczaj ogólnie komore silnika i sam silinik. tyle mog Ci doradzić ale poczekaj na opinie większych fachmenów :cwaniak:
Avatar użytkownika
krysek0309
Badacz tematu
 
Posty: 171
Dołączył(a): 20 lis 2011, o 17:20
Lokalizacja: KNS (Koło Nowego Sącza)

Postprzez mariuszolecko » 13 mar 2012, o 21:10

Jutro wybieram sie do znawcy ... zobaczymy co powie.
mariuszolecko
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 mar 2012, o 20:11
Lokalizacja: google

Postprzez vision » 13 mar 2012, o 21:14

pompa z LDA jak tak obadaj przewód do LDA i wyjmij pin LDA czy jest pod nim paliwo?
uszczelnianie i modyfikacje pomp wtryskowych D/TD/TDI/SDI/mTDI , regulacja /czyszczenie/ wymiana wtryskiwaczy , pomiar sprężania/ciś oleju , vag
vision
Czytacz
 
Posty: 108
Dołączył(a): 22 wrz 2009, o 14:50
Lokalizacja: warszawa

Postprzez mariuszolecko » 13 mar 2012, o 21:19

LDA... chodzi o to gdzie wklada sie pin boost??

[ Dodano: 2012-03-13, 22:35 ]
musze jeszcze dodac cos... po odpaleniu... silnik chodzi elegancko jak dizelek, po 10 sekundach pojawia sie jakis hałas.. no ale jak auto przegazuje to halas znika... chwile postoi na biegu jalowym i znow jakis dzwiek dziwny jest... przelatalem teraz mocniej golfa to tak jak by moc wrocila... moze nie do konca ale chyba lepiej jedzie... jak sprawdzic czy turbo dziala?
mariuszolecko
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 mar 2012, o 20:11
Lokalizacja: google

Postprzez slawek5t » 14 mar 2012, o 13:04

Może to byc turbina. Niech ten znawca sprawdzi
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1990
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez mariuszolecko » 14 mar 2012, o 21:10

Witam, zrobilem dzis trase do bialegostoku... w sumie 350 km.... no ale zanim wyjechalem to troszke nim po miescie pokrecilem wysoko... i o dziwo teraz czuje jak turbo sie wlacza... nie slysze ale czuje.. a do znawcy nie zdązylem zajechac.. Czy turbo moglo byc jakos zaśniedziałe lub cos takiego... nie mam obrotomierza... ale zawsze delikatnie nim jechalem, i moze to byl blad.
mariuszolecko
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 mar 2012, o 20:11
Lokalizacja: google

Postprzez krysek0309 » 14 mar 2012, o 21:37

dziwne jest to zachowanie ale być moze ze cos sie zblokowało a teraz smiga moze to oznaka ze turbo sie bedzie sypało albo wręcz przeciwnie przezyje całe auto ;-)
Avatar użytkownika
krysek0309
Badacz tematu
 
Posty: 171
Dołączył(a): 20 lis 2011, o 17:20
Lokalizacja: KNS (Koło Nowego Sącza)

Postprzez slawek5t » 15 mar 2012, o 01:58

Odmuliłes go :D
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1990
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez mariuszolecko » 16 mar 2012, o 01:40

jezdzi jak trzeba :) ... tylko cos halasuje... bylem u znachora... mowi ze to jakis napinacz kolo alternatora... jak nacisnal lapką do tego to nie halasowalo... ile ten napinacz kosztuje?

Poczytalem na forum, i inni tez maja podobny problem opisany tutaj http://www.golf3.pl/topics10/dzwiek-sil ... 669,30.htm

Cutuje: "No właśnie to jest klekot, tylko w moim przypadku bardziej metaliczny, dodatkowo wydaje mi się że ustępuje po zwiększeniu obrotów na ponad 1000."
mariuszolecko
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 mar 2012, o 20:11
Lokalizacja: google

Postprzez slawek5t » 16 mar 2012, o 22:32

No często te napinacze padają przy większym przebiegu
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1990
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez mariuszolecko » 17 mar 2012, o 14:28

Ile ten napinacz moze kosztowac?? ...

Sluchajcie... Czy realne jest aby spalanie tak drastycznie spadlo?? Wczesniej palil 7-8.... a teraz... od kiedy turbo zaczelo dzialac, i od kiedy nie oszczedzam gazu... przeciaganie na biegach tak jak mechanik kazal... jazda w trasie 100-130... a spalanie .. zatankowalem 40L .. zrobilem 650km... i dopiero na rezerwe wskazówka wchodzi.
mariuszolecko
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 13 mar 2012, o 20:11
Lokalizacja: google

Postprzez slawek5t » 17 mar 2012, o 21:04

Teraz dopiero masz prawidłowo bo pali troszke mniej niż 6 na 100 :)

Tak z turbiną bedzie mniej palił bo sie tak nie męczy.

Może to cięgno przy turbinie sie rozruszało i turbinka zaczeła dmuchać...
Sprobuj jeszcze ręcznie od spodu silnika poruszac tym cięgnem ...
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1990
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Następna strona




Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron