Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
ustawienie rozrzadu golf III 2.0 16v POMOCY!!!
chłopaki potrzebuje zdjecie albo szcegółowe info jak ustawic rozrząd bo paseczek sie zerwał wszystko zrobione ale niewiem jak ustawić rozrzad na kole pasowym widze znacznik i napewno na obudowie plastikowej jest znacznik podług którego trzeba to ustawic..... ale reszty kół nie widze grdzie szukac znaczników itd POMÓŻCIE
- kamyk212121
- Badacz tematu
tak samo pod warunkiem ze walki wzgledem siebie masz dobrze ustawione
mysle ze to wiele wyjasni (maual z ABFa, KRa, PLki):
1 ilustracja odnosnie ustawienia walkow
2 ilustracja pokazujaca jak ustawiamy silnik na wale
3 ilustracja pokazuje ustawienie kola zebatego od walka rozrzadu i mozna je ustawic na 2 sposoby razem z pokrywa zaworow oraz bez niej (a) z pkrywa (b) bez niej

mysle ze to wiele wyjasni (maual z ABFa, KRa, PLki):
1 ilustracja odnosnie ustawienia walkow
2 ilustracja pokazujaca jak ustawiamy silnik na wale
3 ilustracja pokazuje ustawienie kola zebatego od walka rozrzadu i mozna je ustawic na 2 sposoby razem z pokrywa zaworow oraz bez niej (a) z pkrywa (b) bez niej

-

Imper - Members
chłopaki badzcie na forum tak koło 15 wrzuce fote i jeszcze podpytam o jedna rzecz ok ok.... wiele pomagacie
[ Dodano: 2010-09-23, 17:13 ]
jaka jest róznica z pokrywa zaworów lub bez niej??? mam też trzecie koło żedbate na srodku mniej wiecej od czego ono jest i jak je ustawić??
[ Dodano: 2010-09-23, 17:13 ]
jaka jest róznica z pokrywa zaworów lub bez niej??? mam też trzecie koło żedbate na srodku mniej wiecej od czego ono jest i jak je ustawić??
- kamyk212121
- Badacz tematu
Kolego wrzuc jakies foty i oznacz co dokladnie chcesz wiedziec. Bo jezeli chodzi CI o napinacz to moge z doswiadczenia tylko podpowiedziec ze napiecie paska powinno byc takie ze w najdluzszym odcinku miedzy rolkami pasek powinnien dac sie skrecic w okolicach 90stopni. Roznica miedzy ustawieniem rozrzadu bez pokrywy i z pokrywa wlasciwie jest znikoma tyle ze nie da rady ustawic walkow rozrzadu wzgledem seibie dobrze bez jej zdejmowania. jezeli pask Ci pekl to interesuje Ciebie tylko ustawienie silnika na wale i glownego walku rozrzadu na znaki fabryczne. Temat prosty
-

Imper - Members
od wałka pośredniego, znak na nim się ma zgrać ze znakiem na kole pasowym wału, po wcześniejszym zdjęcu dolnej osłony rozrządu - akurat tego rysunki powyższe nie pokazują. Ale czy naprawde nie poszukasz? Na każdym forum to jest z rysunkami opisane, tak samo w golfie II i III w silnikach 1.8 i 2.o 8-zaworowych, pomijajac kwestię łańcuszka od drugiego wałka. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=90496kamyk212121 napisał(a):trzecie koło
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=39452
- pablomed
- Members
pablomed, czy uwazasz ustawienie walka posredniego tak naprawde jest istotne? bo jak dla mnie nie jest. Walek posredni w przypadku ABFa napedza tylko pompe oleju wiec jego ustawienie jest nieistotne (przynajmniej tyle zaobserwowalem)
-

Imper - Members
pablomed szukałem i mam mentlik normalnie na forach pisza takie muzgi ze plącą w głowie wiec juz pewien niczego ni byłem..... własnie o ten wałek posredni sie rozchodzi to mówicie ze nie musi byc ustawiony znakiem bo zaobserwowałem ze na tym kole zadnego znaku nie ma jest tylko mbiała kropa ale tak jak by sobie ja ktos zrobił sam wiec niewiem ustawie moze jak bądz mneij wiecej w strone wału byu sie znaki schodzły.... a koło głowne rozrzadu i koło wału znakami do siebie tak??:) aha co il;e znaki sie zchodza co ile obrotów??? cos mi świta ze co 4 ale potreezbuje potwierdzenia
- kamyk212121
- Badacz tematu
stary po co sobie samemu robisz pod gorke. Olej walek posredni i cala reszte. Po prostu zaloz pasek i ustaw kolo pasowe na wale wcieciem do strzalki na obudowie zas kolo rozrzadu znakiem do tego trojkacika na pokrywie walkow rozrzadu. Napinasz pasek i final
-

Imper - Members
hehe nie robie pod góre tylko che by to miało rece i nogi oraz by sobie zaoszczedzic czasu i nie zdejmowac dziesiec razy to/..... dzieki zrobie jak mowisz:) jutro ustawiam
[ Dodano: 2010-09-30, 22:20 ]
czykli koło na wale znak do góry i koło rozrzadu od wałkuw do góry tak:)??
[ Dodano: 2010-09-30, 22:20 ]
czykli koło na wale znak do góry i koło rozrzadu od wałkuw do góry tak:)??
- kamyk212121
- Badacz tematu
ustawiłem wszystko jak trzeba znaki sie zgadzały iskra jak trzeba a nie pali.... pomocy nmormalnie bo zaraz jeb.... ten samochód w krzaki. raqz strzelił z tłumika i tyle było.... co moze byc jakies propozycje??? neiwiem juz jak ten rozrzad ustawic naprawde
- kamyk212121
- Badacz tematu