Problemy z biegami

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Źle wskakujące biegi

Postprzez bioly21 » 18 gru 2012, o 01:39

Problem polega na tym ze trzeba szukać biegów , nie wchodzą one płynnie np z 2 na trzy , trzeba dobrze wycelować aby bieg wszedł , to samo z 3 na 4 nie wystarczy tylko pocigąnać dźwignie w dół a trzeba znaleźć odpowiednie miejsce.

Mechanik cos wspominal mi o jakiejs kulce , jaka moze byc tego przyczyna
Avatar użytkownika
bioly21
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 1 mar 2012, o 15:22
Lokalizacja: Niepołomice/Kraków

Źle wskakujące biegi

 

Postprzez Opik » 18 gru 2012, o 01:46

Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 6967
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez lisek » 19 gru 2012, o 08:26

Pawel260026 dokladnie tak jak mowisz synchronizator padl mozesz zalac nowego oleju np valvoline maxlife 75w90 gl4 koszt okolo 45zl litr mi weszlo w skrzynie asd 2 litry i chodzi jak ta lala,ja swoja rozbiralem na czesci pierwsze bo rozpielo mi sie zabezpieczenie mechanizmu roznicowego,jesli jestes zapalencem to mozesz rozebrac tez swoja skrzynie i zmienic synchronizator ale jesli nie miales z tym do czynienia to zostaw bo zostanie ci tylko garsc trybikow :-)
Wtryski AFN,ecu 16bit z passat b4,najdluzsza skrzynia ASD,wolna odma,egr off,kat wybity.
lisek
Czytacz
 
Posty: 46
Dołączył(a): 15 lis 2012, o 09:09
Lokalizacja: strzegowo

Postprzez pawel002626 » 19 gru 2012, o 21:16

Witam!!!
kolego dzis uporalem sie wlasnie z tym problemem zajzyj z gory za silnik a dojrzysz problem

Oto rozwiazanie

http://www.golf3.pl/topics7/urwana-guma ... t52535.htm
Avatar użytkownika
pawel002626
Czytacz
 
Posty: 62
Dołączył(a): 17 gru 2012, o 21:35
Lokalizacja: Wałbrzych

Postprzez kermid » 19 gru 2012, o 21:39

pawel002626 napisał(a):Witam!!!
kolego dzis uporalem sie wlasnie z tym problemem zajzyj z gory za silnik a dojrzysz problem

Oto rozwiazanie

http://www.golf3.pl/topic...gow-vt52535.htm


Wszystko pięknie tylko u niego czegoś takiego nie ma....
Avatar użytkownika
kermid
Badacz tematu
 
Posty: 228
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 16:49
Lokalizacja: Białystok

Postprzez pablomed » 19 gru 2012, o 22:56

kermid, więc patrz czy masz element z kulką taki jak w pierwszym linku od kolegi Opik, ta kulka się rozpada często, osobiście nie wiem czy w dieslu jest taki element, w benzynowych jest 1.8 i 2.0
pablomed
Members
 
Posty: 5946
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Wsteczny

Postprzez centek3 » 21 gru 2012, o 10:55

Witam.
Dziś rano mi zamarzły biegi. Jednak po rozgrzaniu samochodu i kilku próbach wrzucenia wstecznego w końcu mi się udało jednak zamiast cofać auto ruszyło do przodu takjaby na jedynce. Wstecznego wogóle nie moge znaleść. Jednak klamką która się znajduje pod maską bez problemu wrzucam wsteczny. Podejrzewam że uszkodzony jest wybierak. Orientuje się ktoś jakie mogą być koszty naprawy?
centek3
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 gru 2012, o 10:50
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez paliwo » 21 gru 2012, o 14:13

witaj, koszty naprawy są nie wielkie możesz i samemu to zrobić a z ustawieniem to musi ci mechanik ustawić biegi...
paliwo
Badacz tematu
 
Posty: 304
Dołączył(a): 3 mar 2008, o 20:48
Lokalizacja: Suwałki

Postprzez centek3 » 21 gru 2012, o 15:22

właśnie wróciłem z pracy. Obecnie jest tylko 3jka:/
centek3
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 gru 2012, o 10:50
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez paliwo » 21 gru 2012, o 15:38

to poproś kogoś zeby ci pomgól i sam ustaw na wybieraku tym od strzyni co idzie do lewaeka zmiany biegów tam idzie 13 klucz i stawiaj wiem ze ma być od końca ciegła przerwa jakies 3mm
paliwo
Badacz tematu
 
Posty: 304
Dołączył(a): 3 mar 2008, o 20:48
Lokalizacja: Suwałki

Postprzez centek3 » 21 gru 2012, o 15:40

tylko ze na tym wybieraku te teraz moge tylko 3jke wrzucic. zaden inny bieg nie wchodzi. :/
centek3
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 gru 2012, o 10:50
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez Bradley » 21 gru 2012, o 23:18

Z reki wrzucisz pod maska 3-4 bo obracasz wybierak lewo/prawo na dzwigni. Potrzebujesz wyregulowac linki na wybieraku.
Chyba ze sie dzwignia zlamala to wymiana.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Avatar użytkownika
Bradley
Fanatyk
 
Posty: 1120
Dołączył(a): 15 maja 2009, o 13:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała / Katowice

Postprzez bioly21 » 26 gru 2012, o 11:37

w tdi skrzynia jest na linki ktore ida do wybieraka , wiec nie wiem czy to bedzie to ale jutro mam zamiar sie za to wziac bo mam 2 dni wolnego i jak nie bedzie to to musze caly lewarek z auta wyciagnac i znalezc przyczyne

[ Dodano: 2012-12-26, 14:15 ]
troche teraz o tym poczytalem i czy czasem problem nie lezy w tym elemencie
http://allegro.pl/ciegno-do-skrzyni-bie ... 25554.html
Avatar użytkownika
bioly21
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 1 mar 2012, o 15:22
Lokalizacja: Niepołomice/Kraków

Brak wstecznego co się mogło stać?

Postprzez prosak » 1 sty 2013, o 23:57

Witam jestem tu nowy więc przepraszam za błędy jak się jakieś pojawią... Problem mam z moim golfikiem 1.9 td. Poluzowały mi się śruby przegubu wewnętrznego i jak się trzymał tylko na dwóch to się zerwał. Po skręceniu wszystkiego do kupy okazało się że nie mam wstecznego to znaczy wchodzi ale zamiast wstecznego jest jedynka reszta działa, no piątka trochę ciężej wchodzi ale wchodzi... Co mogło się stać i jak to naprawić?
prosak
Berbeć
 
Posty: 2
Dołączył(a): 25 gru 2012, o 12:28
Lokalizacja: Jasło

Postprzez pietrasiak2 » 2 sty 2013, o 08:20

Albo przesuneła się skrzynia na poduchach (któraś puściła , poluzowała się), lub masz luzy na mechanizmie wybieraków (jak lata lewarek) , to jest do regulacji 15 min roboty :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości