światła wstecznego

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

światła wstecznego

Postprzez bilokus » 9 maja 2008, o 20:50

Witam,

Bardzo prosze o mozliwosc wysłanai jesli mozliwe schematu podłaczenia tylnych lamp / rocznik golf3 '97 / 1.4 benzynka.

Problem jest taki, że neistety nie działają mi żarówki wstecznego, przy kupowaniu autka tego nei sprawdziłem, teraz dochodze do wniosku, że cos jest nie tak z instalacja , mam nadzieje , że jestem jescze w błedzie. Sprawdziłem bezpieczniki, powymieniane, sprawdziłem zasilanie tych gniazd, nie działaja, sprawdziłem wtyczki - sa OK. Niechce niestety wymieniac całej instalacji...proszę jesli jest szansa o schemat instalacji ;/ . Mam ksiązki serwisowe, niestety nie widze tutaj nic na ten temat, jest wskazane tylko miejsce w którym moge wymienić bezpieczniki.

Bardzo dziekuje i całuje raczki za pomoc!
bilokus
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 9 maja 2008, o 20:43
Lokalizacja: Gliwice

światła wstecznego

 

Postprzez gjurecki » 9 maja 2008, o 21:20

gjurecki
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26 kwi 2008, o 13:31
Lokalizacja: Koszalin

Postprzez silspaw » 9 maja 2008, o 21:35

Pod maską na gorze po prawo znajduje sie skrzynia biegów a na jej wierzch czujnik swiateł cofania - potrzebna bedzie duza nasadka chyba 24 jak sie nie myle.Sprobuj odkrecic ten czujnik i wyczyscic a jesli nie dasz rady( moze byc ciezko go odkrecic ) moze choc sie obluzuje troszke .To powinno pomóc :-D

POzdrawiam .Napisz potem jak i co . ok
Ostatnio edytowano 14 maja 2008, o 08:18 przez silspaw, łącznie edytowano 1 raz
silspaw
Badacz tematu
 
Posty: 205
Dołączył(a): 18 sie 2007, o 15:12
Lokalizacja: konin

Postprzez Jony » 10 maja 2008, o 19:31

Jezeli to czujnik to podaje link do małego instruktarzu wykonanego przeze mnie ;-)

link: http://picasaweb.google.com/spigarski/Czujnik

aha cena nowego czujnika ok 18 zł :-)
Avatar użytkownika
Jony
Czytacz
 
Posty: 132
Dołączył(a): 14 wrz 2007, o 21:42
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez Zico63 » 10 maja 2008, o 23:01

Tu dodatkowo mam coś takiego ( w zależności od typu skrzyni - wyłącznik może mieć różne położenia: Jeden z modeli
Obrazek
I drugi: Obrazek

I jeszcze schemacik (mały dla jasności sprawy) świateł cofania. Czarwona strzałka - żarówki cofania, żółta - wyłącznik, zielona bezpiecznik nr 14 (od lewej) - tylko przy zapłonie.
Kolory:
N/R: czarno-czerwony
N/Bl: czarno-niebieski
N/B:czarno-biały
Obrazek
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez bilokus » 13 maja 2008, o 17:02

Zico63, dziękuje bardzo - przyczyniłes sie do tego, ze moje światła wstecznego działają :) new czujnik kosztował mnie całe 16 zł ;) ...jedna rzecz zauwazyłem wymieniając czujnik, że nie mam koreczka na skrzyni biegów, jest tam taka zatyczka....wazne to bardzo jest? nic mi z tego nie chlapie, wokoło jest sucho...otwór jest do góry...gdzie mogę znales tą zatyczke z tego schemaciku? nr 2 z czujnikiem do góry.
bilokus
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 9 maja 2008, o 20:43
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez silspaw » 13 maja 2008, o 18:33

troche to nie sprawiedliwe bo mysle ze kazdy z Nas sie troche przyczynil i ze wszystkim naleza sie podziekowania a naie tylko koledze ktory przeslal schemat i NAJBARDZIEJ POMOGL
silspaw
Badacz tematu
 
Posty: 205
Dołączył(a): 18 sie 2007, o 15:12
Lokalizacja: konin

Postprzez Zico63 » 13 maja 2008, o 18:50

Jestem tego samego zdania! moja skromna pomoc jest tylko częścią pomocy koleżeńskiej.
A dalej do sprawy: której części brakuje? 6 czy 37?
6 to: śruba zaślepiająca M36x1,5 nr cz. 020 301 129 B,
37 to:kapa odpowietrzająca nr cz. 014 301 485,
Praktycznie tylko w serwisach lub też na złomach. Obrazek
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez bilokus » 13 maja 2008, o 23:12

silspaw, zgadza sie, pkcik dla kazdego...nie obyyło sie bez wymiane bezpiecznikow , dano mi translate wszystkich :) oraz schemaciki...

Zico63, 6 to: śruba zaślepiająca M36x1,5 nr cz. 020 301 129 B,
Mam nadzieje, ze jest to do nabycia? i do tej 6, potrzeba i nr. 7 ...a to dokładnei jest?
bilokus
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 9 maja 2008, o 20:43
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez Zico63 » 13 maja 2008, o 23:38

020 301 132 - Nakładka (po prostu).
Dziękuję (w imieniu Kolegów także) za punkciki i, no cóż, życzę powodzenia w zdobywaniu części. Ale np w Bielsku w autoryzowanym (........ - reklama by była) dostaję kupić najmniejsze śrubeczki.
Acha, coś tam dobrze byłoby włożyć na razie, chociaż kapsel z coli bo jak jest całkiem otwarte to kurzy się do środka.
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez silspaw » 14 maja 2008, o 07:46

Witam .Nie napisałem tegozeby ci dopiec ani nic z tych rzeczy,Wiem ze schematy sa bardziej pomocne niz pisanie co i jak. Nie musiałeś przyznawać punkcika ,wystarczy sama satysfakcja ze choc troche pomoglem :-P .Mimo wszystko Wielke Dzieki Bardzo .Pozdrawiaim.
silspaw
Badacz tematu
 
Posty: 205
Dołączył(a): 18 sie 2007, o 15:12
Lokalizacja: konin

Postprzez Zico63 » 14 maja 2008, o 20:56

Część nr 6 to 16,50zł, a część nr 7 4,00zł - ceny w serwisie VW w Bielsku-B. z dzisiaj, godziny 16.00. Są bez problemu na zamówienie na drugi dzień, więc w Besmarex-ie w Zabrzu (ul. Wolności 41) też powinni mieć!
Inna sprawa to te 16zł za śrubkę, choćby i 36 milimetrową :kwasny: :zalamany:
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez Staury » 13 lis 2011, o 11:20

A ja mam taki problem ze jak wbijam wsteczny światła cofania mrugną na chwilę, jak wbije do konca to nie świecą.
Muszę gałką od zmiany biegów, ruszyć trochę do tyłu żeby się zaświeciły, ale to często powoduje wybicie biegu, czyli światła działają mi na skraju... myślałem ze to jakiś włącznik przy wybieraku biegów poprostu nie styka dobrze, a tu się okazuje ze włącznik jest na skrzyni i teraz nie wiem co robić...
Avatar użytkownika
Staury
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 25 paź 2011, o 10:06
Lokalizacja: Sławno

Postprzez Piaggio » 13 lis 2011, o 12:07

Staury, przy skrzyni masz czujnik wstecznego- odkrecasz(dwie srobki 9) wyjmujesz odłączasz od kostki nastepnie od obudowy wyjmujesz taki czujnik główny jest na zatrzask, bedzie w tym czujniku taka gumowa membrana, zdejmujesz ja i widzisz sprezynke z diwma blaszkami, moze wystarczy ta sprezynke lekko dogiąć i blaszki nadgiąć aby styk poprawić, złożyc wszystko chronologicznie i ppowinno pomoc.
oporniczek myk myk myk
WETO- skuterkowcom!!!!
Avatar użytkownika
Piaggio
Members
 
Posty: 1887
Dołączył(a): 15 mar 2008, o 21:41
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Postprzez Bradley » 13 lis 2011, o 12:50

Staury, zdejmujesz/odkrecasz czarna oslone wybieraka (na rysunku to element najbardziej po lewej na dole). Pod nia znajduje sie metalowa tuleja z dziubkiem (troche wyglada to jak sosjerka). Ten dziubek podczas wbijania biegu wstecznego styka sie z czujnikiem wstecznego biegu (robi po prostu zwarcie i i prad plynie) poniewaz cala tuleja zostaje podniesiona do gory. Wiec sa 2 mozliwosci. Albo dziubek z tuleji nie styka sie z czujnikiem albo koncowka czujnika nie chce sie styka do konca z dziubkiem ;)

Obrazek
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Avatar użytkownika
Bradley
Fanatyk
 
Posty: 1120
Dołączył(a): 15 maja 2009, o 13:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała / Katowice

Następna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości